KUCHNIE ŚWIATA

Witam
Na moim blogu postaram się przedstawić wam  dania kilku kuchni.
- kuchnie włoską
- kuchnie tajską
- kuchnie indyjską
- kuchnie chińską
- kuchnie polską

KUCHNIA WŁOSKA

Jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Kuchnia charakteryzuje się duża ilością warzyw i przypraw: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek oraz rozmaryn i nie zapominamy o parmezanie. Dość powszechnie stosuje się tez cebule, czosnek, oliwę z oliwek, pomidory oraz oliwki. Ja nie przepadam ale to kwestia co kto lubi J

Kuchnia włoska jest w swoich daniach bardzo różnorodna. Każdy region Włoch na swoje ulubione kulinarne specjały. Na północy je się ryż natomiast na południu makarony różne jego odmiany. Sycylia słynie z deserów, Florencja słynie zdań mięsnych. Turyn z kurczaków, Bolonia z sosów mięsnych a Neapol słynie ze znanej na całym świecie pizzy. Tak więc każdy region Włoch słynie ze swoich znanych włoskich dań.

Wiele potraw jak  spaghetti, pizza i risotto stało się popularne najpierw w USA, później wraz z eksportem stało się popularne w Europie.


KUCHNIA TAJSKA

Sztuka kulinarna z Tajlandii. Uznawana za najlepszą i najbardziej oryginalną kuchnie świata. Posiada elementy kuchni chińskiej i kuchni indyjskiej. Choć wiadomo że jest bliższa kuchni chińskiej, posiada tez aspekty kuchni indyjskiej, chodzi o dania ostre typu curry (zielona pasta curry i czerwona pasta curry). Mimo wpływu innych kuchni, kuchnia tajska charakteryzuje się oryginalnością składników takich jak: mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir czy sok z limonki.

W Tajlandii jak i w chinach stosowana jest zasada 5 smaków. W daniach królują produkty kwaśne, słone, słodkie, gorzkie i ostre.

Porównując wiele kuchni to właśnie kuchnia tajska należy do najbardziej pikantnych i aromatycznych, ma większa swobodę w sposobie przygotowania dań w porównaniu z kuchnia chińską.

Choć wiadomo ze kuchnia chińska jest najbardziej znana, ale to właśnie kuchnia tajska zdobyła największą popularność w Europie.


KUCHNIA INDYJSKA

Kuchnia indyjska to sztuka kulinarna z Indii. Obejmuje głównie kuchnie hinduską. Indie to ogromny kraj, zamieszkują ją liczne narodowości. Jest to kraj który posiada wielobarwną mieszaninę krajobrazów, kultur i religii. Właśnie te czynniki wpłynęły na powstanie współczesnej sztuki kulinarnej Indii. Indie stanowią taką mozaikę kulturową. Ogromny wpływ na sposób odżywiania się wywołały wierzenia religijne. Wspólną cecha kuchni indyjskiej są produkty i specyficzne przyprawy takie jak: curry, kurkuma,  garam masala, tandoori, imbir, kolendra, pieprz cayenne, kmin indyjski, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, czerwona papryka, papryka chili, goździki, kardamon koper włoski i nasiona sezamu.

Kuchnia Indyjska jest bardzo różnorodna jak mieszanka kultur i religii w tym kraju, każdy znajdzie w niej cos ciekawego, przede wszystkim dla osób nie jedzących mięsa. Poprzez zastosowanie różnych przypraw dania zachwycają bogactwem smaków i aromatów. 

Z uwagi na duża różnorodność kulturową w Indiach i dokładnie analizując ich sztukę kulinarną na kuchnie indyjską składają się cztery podstawowe kuchnie:

  •     Kuchnia zachodu to kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw należą: kaczka po        bombajsku oraz chałwa bombajska.
  •     Kuchnia północy  na która wywarł duży wpływ Islam, zakaz spożywania wieprzowiny, skłonności do łagodniejszych potraw z zastosowaniem kurczaka. Sztuka kulinarna północy to kuchnia muzułmańska, potrawy z mięsa baraniego, koziny oraz drobiu. W porównaniu do kuchni południa, kuchnia północy doprowadziła sztukę kulinarna do pełnego rozkwitu, gdzie podstawą ich kuchni jest mięso. Najbardziej znaną potrawa północy jest curry, mięso duszone z kilkoma przyprawami podawane z warzywami.
  •     Kuchnia wschodu to kuchnia bengalska gdzie bardzo popularny jest ryż, soczewica i ryby a także chlebki w kształcie beczki zwane tanduri znane tez w kuchni północy. Region tez słynie ze słodkich potraw z białego sera.
  •     Kuchnia południa to kuchnia wegetariańska, wskutek religijnego zakazu spożywania wołowiny. Posiłki są tam ostrzejsze, posiłek spożywa się prawą ręką, lewa jest uważa z nieczystą. Południowa kuchnia słynie z ostrych potraw, w tym curry. Ryz stanowi postawę ich wyżywienia. Kuchnia typowa dla tego regionu to kuchnia madraska. Do wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw.

Potrawy kuchni indyjskiej zyskały wielką popularność na całym świecie zwłaszcza w Wielkiej Brytanii jako byłej metropolii i głównym celu imigracji zarobkowej Hindusów. Najważniejszą zasługą Brytyjczyków dla kuchni orientalnej było spopularyzowanie produkcji i konsumpcji herbaty.


KUCHNIA CHIŃSKA

Kuchnia Chińska należy do najbardziej zróżnicowanej i oryginalnej kuchni świata. Na różnorodność kuchni chińskiej ma wpływ zbiorcza kultura wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów zamieszkujących Chiny a także ludów wschodniej i południowo-wschodniej Azji, a także prastara tradycja.

Do najbardziej charakterystycznych składników kuchni chińskiej należą: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, tofu, pieprz syczuański, sos ostrygowy.

Dnia Chińskie są zawsze świeże i naturalne, z tego słynie kuchnia. Są przygotowywane na woku tradycyjnej patelni chińskiej. W kuchni chińskiej wyróżnia się pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, ostry i gorzki. Przepyszne sosy a także pasty to efekt łączenia różnych przypraw, które nadają potrawom wyrazisty i naturalny smak.

Głównym składnikiem potraw chińskich jest ryż. Jest on podawany na wiele sposobów, z warzywami, mięsem, rybami, także z owocami morza, kaczką tez wieprzowiną. Wiele przypraw ma nie tylko walory smakowe też lecznicze.

Pod względem różnorodności kulturowej, używania składników, przypraw i sposobu przyrządzania, kuchnie chińska dzielimy na:
  •     pekińska – kuchnia północnych Chin. Podstawowymi daniami są bułeczki pszenne gotowane na parze oraz makaron a także dania mięsne smażone i gotowane. Potrawy z ryżu należą do rzadkości.
  •     kantońska – kuchnia południowych Chin. Znana na zachodzie. Potrawy z ryżu z dodatkiem warzyw drobno siekanych przygotowanych na woku. Dominują tu potrwały z ryb i owoców morza.
  •    szanghajska – kuchnia wschodnich Chin. Kuchnia Charakteryzuje się słodkim smakiem. Brązowy cukier dodaje się do dań mięsnych.
  •     syczuańska – kuchnia zachodnich Chin. Dania oparte na wołowinie, bardzo pikantne także wędzone.
  •     hunańska – kuchnia centralnych Chin, okolice rzeki Jangcy. Słynie z potraw pikantnych. Głównie potrawy z ryżu.
  •      fukieńska – kuchnia południowo-wschodnich Chin. Znana  z sosu sojowego, pierożków a także zup.
  •     sinciang – kuchnia północno-zachodnich Chin. Inna, widoczny wpływ Azji Środkowej. Nie używa się ryżu, używa się zboża. W tym regionie dominuje Islam, nie je się wieprzowiny. Potrawy się gotuje w glinianych garnkach.
  •     nyonya – kuchnia spotykana Malezji i Singapurze.
  •    Chaozhou -  kuchnia regionu Chaoshan, znana z potraw z owoców morza i delikatnych dań.


KUCHNIA MEKSYKAŃSKA

To sztuka kulinarna Meksyku. Jedna z najpopularniejszych kuchni świata .Opiera się głównie na kukurydzy , fasoli(około 20 różnych gatunków), papryki i chili. Kuchnia meksykańska to przede wszystkim dania z mięsa, bardzo pikantne z dodatkiem warzyw.

Najbardziej znanym daniem tej kuchni jest tortilla, która jest sporządzana na północy Meksyku z pszenicy, a na południu z kukurydzy, która nadziewa jest różnymi warzywami, mięsem w zależności od naszych potrzeb i fantazji.

Kuchnia meksykańska należy do najbardziej urozmaiconych kuchni świata, łączy w sobie dwie kuchnie hiszpańską i prekolumbijską.

Do najbardziej typowych dać tej kuchni należą: tortilla, burrito, enchiladas, tacos, nachos i salsa.
Dzięki takim przyprawom jak chili, dania kuchni meksykańskiej są bardzo pikantne i aromatyczne co odróżnia ją od innych kuchni świata. 

Owoce morza tez goszczą na stołach kuchni meksykańskiej np.  a la plancha z rusztu lub a mojo de ajo z czosnkiem.

Kuchnia meksykańska stale powiększa swoje grono na całym świecie. Co widać na przykładzie rosnących restauracji na całym świecie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates