Na moim blogu postaram się przedstawić wam dania kilku kuchni.
- kuchnie włoską
- kuchnie tajską
- kuchnie indyjską
- kuchnie chińską
- kuchnie polską
KUCHNIA WŁOSKA
Jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Kuchnia
charakteryzuje się duża ilością warzyw
i przypraw: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek oraz rozmaryn i nie
zapominamy o parmezanie. Dość powszechnie stosuje się tez cebule, czosnek,
oliwę z oliwek, pomidory oraz oliwki. Ja nie przepadam ale to kwestia co kto
lubi J
Kuchnia włoska jest w swoich daniach bardzo różnorodna.
Każdy region Włoch na swoje ulubione kulinarne specjały. Na północy je się ryż
natomiast na południu makarony różne jego odmiany. Sycylia słynie z deserów,
Florencja słynie zdań mięsnych. Turyn z kurczaków, Bolonia z sosów mięsnych a
Neapol słynie ze znanej na całym świecie pizzy. Tak więc każdy region Włoch
słynie ze swoich znanych włoskich dań.
Wiele potraw jak spaghetti, pizza i risotto stało się
popularne najpierw w USA, później wraz z eksportem stało się popularne w
Europie.
KUCHNIA TAJSKA
Sztuka kulinarna z Tajlandii. Uznawana za najlepszą i
najbardziej oryginalną kuchnie świata. Posiada elementy kuchni chińskiej i
kuchni indyjskiej. Choć wiadomo że jest bliższa kuchni chińskiej, posiada tez
aspekty kuchni indyjskiej, chodzi o dania ostre typu curry (zielona pasta curry
i czerwona pasta curry). Mimo wpływu innych kuchni, kuchnia tajska charakteryzuje
się oryginalnością składników takich jak: mleczko kokosowe, trawa cytrynowa,
imbir czy sok z limonki.
W Tajlandii jak i w chinach stosowana jest zasada 5 smaków.
W daniach królują produkty kwaśne, słone, słodkie, gorzkie i ostre.
Porównując wiele kuchni to właśnie kuchnia tajska należy do
najbardziej pikantnych i aromatycznych, ma większa swobodę w sposobie
przygotowania dań w porównaniu z kuchnia chińską.
Choć wiadomo ze kuchnia chińska jest najbardziej znana, ale
to właśnie kuchnia tajska zdobyła największą popularność w Europie.
KUCHNIA INDYJSKA
Kuchnia indyjska to sztuka kulinarna z Indii. Obejmuje
głównie kuchnie hinduską. Indie to ogromny kraj, zamieszkują ją liczne
narodowości. Jest to kraj który posiada wielobarwną mieszaninę krajobrazów,
kultur i religii. Właśnie te czynniki wpłynęły na powstanie współczesnej sztuki
kulinarnej Indii. Indie stanowią taką mozaikę kulturową. Ogromny wpływ na
sposób odżywiania się wywołały wierzenia religijne. Wspólną cecha kuchni
indyjskiej są produkty i specyficzne przyprawy takie jak: curry, kurkuma, garam masala, tandoori, imbir, kolendra,
pieprz cayenne, kmin indyjski, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, czerwona
papryka, papryka chili, goździki, kardamon koper włoski i nasiona sezamu.
Kuchnia Indyjska jest bardzo różnorodna jak mieszanka kultur
i religii w tym kraju, każdy znajdzie w niej cos ciekawego, przede wszystkim
dla osób nie jedzących mięsa. Poprzez zastosowanie różnych przypraw dania
zachwycają bogactwem smaków i aromatów.
Z uwagi na duża różnorodność kulturową w Indiach i dokładnie
analizując ich sztukę kulinarną na kuchnie indyjską składają się cztery
podstawowe kuchnie:
- Kuchnia zachodu to kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw należą: kaczka po bombajsku oraz chałwa bombajska.
- Kuchnia północy na która wywarł duży wpływ Islam, zakaz spożywania wieprzowiny, skłonności do łagodniejszych potraw z zastosowaniem kurczaka. Sztuka kulinarna północy to kuchnia muzułmańska, potrawy z mięsa baraniego, koziny oraz drobiu. W porównaniu do kuchni południa, kuchnia północy doprowadziła sztukę kulinarna do pełnego rozkwitu, gdzie podstawą ich kuchni jest mięso. Najbardziej znaną potrawa północy jest curry, mięso duszone z kilkoma przyprawami podawane z warzywami.
- Kuchnia wschodu to kuchnia bengalska gdzie bardzo popularny jest ryż, soczewica i ryby a także chlebki w kształcie beczki zwane tanduri znane tez w kuchni północy. Region tez słynie ze słodkich potraw z białego sera.
- Kuchnia południa to kuchnia wegetariańska, wskutek religijnego zakazu spożywania wołowiny. Posiłki są tam ostrzejsze, posiłek spożywa się prawą ręką, lewa jest uważa z nieczystą. Południowa kuchnia słynie z ostrych potraw, w tym curry. Ryz stanowi postawę ich wyżywienia. Kuchnia typowa dla tego regionu to kuchnia madraska. Do wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw.
Potrawy kuchni indyjskiej zyskały wielką popularność na całym świecie zwłaszcza w Wielkiej Brytanii jako byłej metropolii i głównym celu imigracji zarobkowej Hindusów. Najważniejszą zasługą Brytyjczyków dla kuchni orientalnej było spopularyzowanie produkcji i konsumpcji herbaty.
KUCHNIA
CHIŃSKA
Kuchnia Chińska należy do najbardziej zróżnicowanej i
oryginalnej kuchni świata. Na różnorodność kuchni chińskiej ma wpływ zbiorcza
kultura wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów zamieszkujących Chiny a także
ludów wschodniej i południowo-wschodniej Azji, a także prastara tradycja.
Do najbardziej charakterystycznych składników kuchni
chińskiej należą: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, tofu, pieprz
syczuański, sos ostrygowy.
Dnia Chińskie są zawsze świeże i naturalne, z tego słynie
kuchnia. Są przygotowywane na woku tradycyjnej patelni chińskiej. W kuchni
chińskiej wyróżnia się pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, ostry i gorzki. Przepyszne
sosy a także pasty to efekt łączenia różnych przypraw, które nadają potrawom
wyrazisty i naturalny smak.
Głównym składnikiem potraw chińskich jest ryż. Jest on
podawany na wiele sposobów, z warzywami, mięsem, rybami, także z owocami morza,
kaczką tez wieprzowiną. Wiele przypraw ma nie tylko walory smakowe też
lecznicze.
Pod względem różnorodności kulturowej, używania składników,
przypraw i sposobu przyrządzania, kuchnie chińska dzielimy na:
- pekińska – kuchnia północnych Chin. Podstawowymi daniami są bułeczki pszenne gotowane na parze oraz makaron a także dania mięsne smażone i gotowane. Potrawy z ryżu należą do rzadkości.
- kantońska – kuchnia południowych Chin. Znana na zachodzie. Potrawy z ryżu z dodatkiem warzyw drobno siekanych przygotowanych na woku. Dominują tu potrwały z ryb i owoców morza.
- szanghajska – kuchnia wschodnich Chin. Kuchnia Charakteryzuje się słodkim smakiem. Brązowy cukier dodaje się do dań mięsnych.
- syczuańska – kuchnia zachodnich Chin. Dania oparte na wołowinie, bardzo pikantne także wędzone.
- hunańska – kuchnia centralnych Chin, okolice rzeki Jangcy. Słynie z potraw pikantnych. Głównie potrawy z ryżu.
- fukieńska – kuchnia południowo-wschodnich Chin. Znana z sosu sojowego, pierożków a także zup.
- sinciang – kuchnia północno-zachodnich Chin. Inna, widoczny wpływ Azji Środkowej. Nie używa się ryżu, używa się zboża. W tym regionie dominuje Islam, nie je się wieprzowiny. Potrawy się gotuje w glinianych garnkach.
- nyonya – kuchnia spotykana Malezji i Singapurze.
- Chaozhou - kuchnia regionu Chaoshan, znana z potraw z owoców morza i delikatnych dań.
KUCHNIA
MEKSYKAŃSKA
To sztuka kulinarna Meksyku. Jedna z najpopularniejszych
kuchni świata .Opiera się głównie na kukurydzy , fasoli(około 20 różnych
gatunków), papryki i chili. Kuchnia meksykańska to przede wszystkim dania z
mięsa, bardzo pikantne z dodatkiem warzyw.
Najbardziej znanym daniem tej kuchni jest tortilla, która
jest sporządzana na północy Meksyku z pszenicy, a na południu z kukurydzy,
która nadziewa jest różnymi warzywami, mięsem w zależności od naszych potrzeb i
fantazji.
Kuchnia meksykańska należy do najbardziej urozmaiconych
kuchni świata, łączy w sobie dwie kuchnie hiszpańską i prekolumbijską.
Do najbardziej typowych dać tej kuchni należą: tortilla,
burrito, enchiladas, tacos, nachos i salsa.
Dzięki takim przyprawom jak chili, dania kuchni
meksykańskiej są bardzo pikantne i aromatyczne co odróżnia ją od innych kuchni
świata.
Owoce morza tez goszczą na stołach kuchni meksykańskiej
np. a la plancha z rusztu lub a mojo de
ajo z czosnkiem.
Kuchnia meksykańska stale powiększa swoje grono na całym
świecie. Co widać na przykładzie rosnących restauracji na całym świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz