SOKO-CHINKALI
To jedna z
najbardziej znanych potraw kuchni gruzińskiej, zaraz obok chaczapuri (serowy
chleb) i szaszłyków. Jest to potrawa która się pojawia na każdym stole, w każdym
domu, na każdej imprezie rodzinnej. Jest tak znana jak pizza w Włoszech czy
knedle w Czechach. Są to tzw.
sakiewkowate pierożki gruzińskie. Robi się je z nadzieniem mięsnym,
wegetariańskie i z grzybami z dodatkiem sera gruzińskiego i takie właśnie wam
dzisiaj zaprezentuje. Są bardzo pracochłonne, ale jak są już na talerzu po
prostu znikają z niego.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki wody
- sól
Farsz:
- 0.5 kg pieczarek
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeża kolendra
- 100 gram sera sulguni ( jeżeli nie mamy możemy go zastąpić mieszanką mozarelli z fetą)
Z mąki, wody
i szczypty soli zagniatamy ciasto identyczne jak na tradycyjne pierogi.
Wyrabiamy aż przestanie się kleić do rąk.
Następnie
ciasto dziele na kawałki i rozwałkowuje
z nich 15 cm placuszki, w moim przypadku z tej ilości ciasta wyszło 12 krążków
na 12 sakiewek.
Grzyby i
cebule pokroić i obsmażyć na oleju wcześnie posolić i popieprzyć.
Ostudzić i dodać do niego mieszankę mozarelli i fety, już uprzedni wymieszaną,
posiekaną kolendrę i wszystko mieszam.
Krążki
ciasta nadziewam wcześnie przygotowanym farszem i zawijam do góry w specjalny
sposób, zaszczypuje, robię specjalne zakładki, na koniec zalepiam główkę żeby
ani kropla nie wyciekła.
Gotowe
chinkali przypominają sakiewki wypełnione pysznym nadzieniem.
Gotuje około
7 minut w osolonej wodzie, podobnie jak tradycyjne pierogi.
Podaje na
talerz i posypuje świeżo zmielonym pieprzem.
Można tez użyć
sosu czosnkowego, polać nim pierożki, smakują wspaniale.
Najlepiej
jeść rękami, Jak się je w Gruzji.
Po prostu
palce lizać J
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz