piątek, 15 sierpnia 2014

SOKO-CHINKALI

SOKO-CHINKALI


To jedna z najbardziej znanych potraw kuchni gruzińskiej, zaraz obok chaczapuri (serowy chleb) i szaszłyków. Jest to potrawa która się pojawia na każdym stole, w każdym domu, na każdej imprezie rodzinnej. Jest tak znana jak pizza w Włoszech czy knedle w Czechach.  Są to tzw. sakiewkowate pierożki gruzińskie. Robi się je z nadzieniem mięsnym, wegetariańskie i z grzybami z dodatkiem sera gruzińskiego i takie właśnie wam dzisiaj zaprezentuje. Są bardzo pracochłonne, ale jak są już na talerzu po prostu znikają z niego.




Składniki:

Ciasto:

  •             3 szklanki mąki
  •             2/3 szklanki wody
  •             sól


Farsz:

  •             0.5 kg pieczarek
  •             3 cebule
  •             2 ząbki czosnku
  •            sól i pieprz
  •             świeża kolendra
  •             100 gram sera sulguni ( jeżeli nie mamy możemy go zastąpić mieszanką mozarelli z fetą)


Z mąki, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto identyczne jak na tradycyjne pierogi. Wyrabiamy aż przestanie się kleić do rąk.

Następnie ciasto dziele na kawałki  i rozwałkowuje z nich 15 cm placuszki, w moim przypadku z tej ilości ciasta wyszło 12 krążków na 12 sakiewek.

Grzyby  i  cebule pokroić i obsmażyć na oleju wcześnie posolić i popieprzyć. Ostudzić i dodać do niego mieszankę mozarelli i fety, już uprzedni wymieszaną, posiekaną kolendrę i wszystko mieszam.

Krążki ciasta nadziewam wcześnie przygotowanym farszem i zawijam do góry w specjalny sposób, zaszczypuje, robię specjalne zakładki, na koniec zalepiam główkę żeby ani kropla nie wyciekła.



Gotowe chinkali przypominają sakiewki wypełnione pysznym nadzieniem.

Gotuje około 7 minut w osolonej wodzie, podobnie jak tradycyjne pierogi.

Podaje na talerz i posypuje świeżo zmielonym pieprzem.

Można tez użyć sosu czosnkowego, polać nim pierożki, smakują wspaniale.

Najlepiej jeść rękami, Jak się je w Gruzji.

Po prostu palce lizać J


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates