sobota, 24 maja 2014

RISOTTO Z PIECZARKAMI

RISOTTO Z PIECZARKAMI


Przeglądając internet, spotykam  się z risottami, które nawet nie przypominają oryginalnego włoskiego risotta. Tu nie tylko chodzi o sposób przyrządzenia ale tez o ryż, który ma być typowy do risotta, carneroli albo arborio. Nie każdy o tym wie że prawdziwe włoskie risotto musi być kremowe, z dodatkiem masła i parmezanu, to podstawa dobrego risotta. Nie zapomnijmy o jednym, wino i jeszcze raz wino, risotto bez tego to nie risotto J




Składniki:
  •             1 szklanka ryżu arborio lub carneroli
  •             250 gram pieczarek
  •             ½ szklanki wina białego
  •             ½ litra bulionu grzybowego
  •             1 cebula
  •             2 ząbki czosnku
  •             3 łyżki masła
  •             oliwa z oliwek
  •             pieprz
  •             parmezan
  •             natka pietruszki

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulkę w drobna kostkę.

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek im i masło, dodaje pieczarki i smażę aż będą rumiane, następnie wrzucam cebule i czosnek i smażę aż cebula się zeszkli.



Wtedy wsypuje ryż i smażę na małym ogniu jakąś 1 minutę. Następnie wlewam wino, mieszam wszystko i gotuje na małym ogniu.


Po odparowaniu wina wlewam bulion musi być ciepły. Gotuje na małym ogniu często mieszając. Czekam chwile jak ryż wchłonie bulion nie przerywając mieszania. Czynność ta powtarzam aż ryż będzie miękki. Jak ryż już będzie miękki dodaje parmezan i mieszam wszystko dokładnie.




Ściągam z ognia i dodaje masło aby podkreślić jego delikatność i smak.



Risotto ściągam z ognia i odstawiam na kilka chwil by pozwolić mu dojść.

Podaje na talerz i ozdabiam pieczarkami i posypuje natką pietruszki.

Życzę Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates