RISOTTO Z PIECZARKAMI
Przeglądając internet, spotykam się z risottami, które nawet nie przypominają oryginalnego włoskiego risotta. Tu nie tylko chodzi o sposób przyrządzenia
ale tez o ryż, który ma być typowy do risotta, carneroli albo arborio.
Nie każdy o tym wie że prawdziwe
włoskie risotto musi być kremowe, z dodatkiem masła i parmezanu, to podstawa
dobrego risotta. Nie zapomnijmy o jednym, wino i jeszcze raz wino, risotto bez
tego to nie risotto J
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio lub carneroli
- 250 gram pieczarek
- ½ szklanki wina białego
- ½ litra bulionu grzybowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- pieprz
- parmezan
- natka pietruszki
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulkę w drobna
kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek im i masło, dodaje pieczarki
i smażę aż będą rumiane, następnie wrzucam cebule i czosnek i smażę aż cebula się
zeszkli.
Wtedy wsypuje ryż i smażę na małym ogniu jakąś 1 minutę. Następnie
wlewam wino, mieszam wszystko i gotuje na małym ogniu.
Po odparowaniu wina wlewam bulion musi być ciepły. Gotuje na
małym ogniu często mieszając. Czekam chwile jak ryż wchłonie bulion nie
przerywając mieszania. Czynność ta powtarzam aż ryż będzie miękki. Jak ryż już
będzie miękki dodaje parmezan i mieszam wszystko dokładnie.
Ściągam z ognia i dodaje masło aby podkreślić jego
delikatność i smak.
Risotto ściągam z ognia i odstawiam na kilka chwil by
pozwolić mu dojść.
Podaje na talerz i ozdabiam pieczarkami i posypuje natką
pietruszki.
Życzę Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz