wtorek, 14 października 2014

FRTTATA Z BRKUŁAMI

FRITTATA Z BROKUŁAMI


To moja druga odsłona omletu z jajek, typowo włoskiej potrawy z dodatkiem różnych warzyw, w tym przypadku z brokułami. Idealna propozycja na śniadanie i nie tylko. Polecam.



Składniki:

  •          5 jajek
  •          1 brokuł
  •          4 cebulki dymki
  •          150 gram pomidorów sherry
  •          ser żółty
  •          sól i pieprz


Brokuła gotuje w osolonej wodzie al. dente.

Dymkę kroję w kosteczkę, cebulkę w bardzo drobną, pomidorki sherry w małe plasterki.



Na patelni rozgrzewam masło lub margarynę, wrzucam cebulki dymki, pomidorki sherry i brokuła, chwile smarze.

Miedzy czasie rozbijam jajka do miseczki przyprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie, dodaje ser żółty, dokładnie mieszam wszystko i zalewam warzywa na patelni. Nie mieszam tylko delikatnie co jakiś czas podważam łopatką omleta żeby jajka nie przywarły do patelni. Smażę na małym ogniu.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates