FRITTATA Z BROKUŁAMI
To moja druga odsłona omletu z jajek, typowo włoskiej
potrawy z dodatkiem różnych warzyw, w tym przypadku z brokułami. Idealna
propozycja na śniadanie i nie tylko. Polecam.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 brokuł
- 4 cebulki dymki
- 150 gram pomidorów sherry
- ser żółty
- sól i pieprz
Brokuła gotuje w osolonej wodzie al. dente.
Dymkę kroję w kosteczkę, cebulkę w bardzo drobną, pomidorki
sherry w małe plasterki.
Na patelni rozgrzewam masło lub margarynę, wrzucam cebulki
dymki, pomidorki sherry i brokuła, chwile smarze.
Miedzy czasie rozbijam jajka do miseczki przyprawiam solą i
pieprzem, mieszam dokładnie, dodaje ser żółty, dokładnie mieszam wszystko i
zalewam warzywa na patelni. Nie mieszam tylko delikatnie co jakiś czas podważam
łopatką omleta żeby jajka nie przywarły do patelni. Smażę na małym ogniu.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz