KURCZAK CHOW MEIN
Kuchnia azjatycka to zdecydowanie moja ulubiona kuchnia, ze
względu na brak czasu, dania przygotowuje się bardzo szybko zwykle metodą stir
fry. W woku na rozgrzanym oleju, podsmaża się warzywa bardzo szybko, dlatego
warzywa są takie kruche i chrupiące a to bardzo charakterystyczne w kuchni
azjatyckiej. Kuchnia Chińska to kuchnia świata, posiada potrawy przygotowane na
tysiące różnych sposobów.
Składniki:
- 150 gram makaronu ryżowego lub spaghetti
- pierś z kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 3 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram kiełków fasoli mung
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- olej sezamowy
- olej ryżowy
- imbir
- sól
- pieprz
Kurczaka kroje w paseczki sole i pieprze i odkładam do
lodówki na jakieś półgodziny.
Między czasie kroje paprykę w kosteczkę niezbyt dużą a
cebulki dymki w plasterki.
W woku rozgrzewam w łyżki oleju ryżowego, najlepszy do
kuchni orientalnej, ma wysoką temperaturę dymienia podobnie jak olej
arachidowy. Dzięki tremu potrawy dochodzą szybciej i nie tracą swoich wartości
odżywczych. Wrzucam kurczaka i smażę chwile i odkładam na talerz.
Miedzy czasie gotuje makaron według przepisu na opakowaniu.
Na tym samym woku rozgrzewam w łyżki oleju, wrzucam imbir i
czosnek, chwile smażę.
Wlewam sos sojowy, miód i sok z limonki. Gotuje chwile aż
sos odparuje o połowę.
Następnie dodaje paprykę i cebulki dymki (trochę zostawiam
na ozdobę) oraz fasolę mung. Smażę chwile dodaje kurczaka, podsmażam jeszcze
chwile i wrzucam makaron. Mieszam wszystko dokładnie.
Podaje na talerz, skrapiam olejem sezamowym co nadaje
potrawie super zapachu i sezamowego
smaku.
Życzę Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz