poniedziałek, 5 maja 2014

KURCZAK CHOW MEIN

KURCZAK CHOW MEIN


Kuchnia azjatycka to zdecydowanie moja ulubiona kuchnia, ze względu na brak czasu, dania przygotowuje się bardzo szybko zwykle metodą stir fry. W woku na rozgrzanym oleju, podsmaża się warzywa bardzo szybko, dlatego warzywa są takie kruche i chrupiące a to bardzo charakterystyczne w kuchni azjatyckiej. Kuchnia Chińska to kuchnia świata, posiada potrawy przygotowane na tysiące różnych sposobów.




Składniki:

  •          150 gram makaronu ryżowego lub spaghetti
  •          pierś z kurczaka
  •          ½ papryki czerwonej
  •          ½ papryki żółtej
  •          ½ papryki zielonej
  •          3 cebulki dymki
  •          2 ząbki czosnku
  •          100 gram kiełków fasoli mung
  •          sok z ½ limonki
  •          2 łyżki sosu sojowego
  •          1 łyżka miodu
  •          olej sezamowy
  •          olej ryżowy
  •          imbir
  •          sól
  •         pieprz


Kurczaka kroje w paseczki sole i pieprze i odkładam do lodówki na jakieś półgodziny.

Między czasie kroje paprykę w kosteczkę niezbyt dużą a cebulki dymki w plasterki.

W woku rozgrzewam w łyżki oleju ryżowego, najlepszy do kuchni orientalnej, ma wysoką temperaturę dymienia podobnie jak olej arachidowy. Dzięki tremu potrawy dochodzą szybciej i nie tracą swoich wartości odżywczych. Wrzucam kurczaka i smażę chwile i odkładam na talerz.

Miedzy czasie gotuje makaron według przepisu na opakowaniu.

Na tym samym woku rozgrzewam w łyżki oleju, wrzucam imbir i czosnek, chwile smażę.

Wlewam sos sojowy, miód i sok z limonki. Gotuje chwile aż sos odparuje o połowę.


Następnie dodaje paprykę i cebulki dymki (trochę zostawiam na ozdobę) oraz fasolę mung. Smażę chwile dodaje kurczaka, podsmażam jeszcze chwile i wrzucam makaron. Mieszam wszystko dokładnie.

Podaje na talerz, skrapiam olejem sezamowym co nadaje potrawie super zapachu i sezamowego  smaku.

Życzę Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates