KURCZAK PO TAJSKU Z ANANASEM
Tym razem zrobiłem kurczaka po tajsku z ananasem. Bardzo łagodne
danie, świetne połączenie azjatyckiej nutki z kremowym smakiem mleczka i
słodkim ananasem. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mleczko kokosowe
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kolendry
- świeży imbir
- mała puszka ananasa
- sos sojowy
- sos rybny
- skórka z połowy limonki
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
Cebulkę i czosnek siekam bardzo drobno, imbir ścieram na
tarce.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucam
cebule, czosnek i świeży imbir, dodaje
przyprawy , smażę do momentu aż przyprawy będą wydobywać aromatyczny zapach, wtedy
dodaje kurczaka pokrojonego w kostkę, oprószonego solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Między czasie gotuje ryż według przepisu na opakowaniu.
Kroję w kostkę obie papryki i dodaje do mięsa. Smażę przez
chwile i dodaje mleczko kokosowe, a także sok i skórkę z limonki, sos sojowy,
sos rybny oraz łyżeczkę cukru. Wszystko mieszam i duszę przez jakąś chwile i wrzucam
ananasa pokrojonego w kostkę.
Podaję z ugotowanym ryżem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz