wtorek, 17 czerwca 2014

KURCZAK PO TAJSKU Z ANANASEM

KURCZAK PO TAJSKU Z ANANASEM


Tym razem zrobiłem kurczaka po tajsku z ananasem. Bardzo łagodne danie, świetne połączenie azjatyckiej nutki z kremowym smakiem mleczka i słodkim ananasem. Polecam i życzę smacznego.





Składniki:

  •             1 szklanka ryżu
  •             1 pierś z kurczaka
  •             1 czerwona papryka
  •             1 zielona papryka
  •             1 cebula
  •             2 ząbki czosnku
  •             mleczko kokosowe
  •             2 łyżeczki curry
  •             1 łyżeczka kolendry
  •             świeży imbir
  •             mała puszka ananasa
  •             sos sojowy
  •             sos rybny
  •             skórka z połowy limonki
  •             sok z połowy limonki
  •            1 łyżeczka cukru
  •            oliwa z oliwek


Cebulkę i czosnek siekam bardzo drobno, imbir ścieram na tarce.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucam cebule, czosnek i  świeży imbir, dodaje przyprawy , smażę do momentu aż przyprawy będą wydobywać aromatyczny zapach, wtedy dodaje kurczaka pokrojonego w kostkę, oprószonego  solą i pieprzem świeżo zmielonym.

Między czasie gotuje ryż według przepisu na opakowaniu.

Kroję w kostkę obie papryki i dodaje do mięsa. Smażę przez chwile i dodaje mleczko kokosowe, a także sok i skórkę z limonki, sos sojowy, sos rybny oraz łyżeczkę cukru. Wszystko mieszam i duszę przez jakąś chwile i wrzucam ananasa pokrojonego w kostkę.

Podaję z ugotowanym ryżem.

Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates