SZARLOTKA NA KRUCHYM
Jest to szarlotka mojego pomysłu, a że uwielbiam kruche
ciasto będzie to szarlotka na kruchym ciasteczku. Bardzo spodobał mi się
przepis, a to że względu na masę jabłkową, która wymyśliłem sam, jabłka
gotowane razem ze świeżo startym imbirem, cynamonem, z sokiem z cytryny oraz z sokiem i startą
skórką z pomarańcza. Mam nadzieje że przepis wam się spodoba J
Składniki:
·
3 szklanki
mąki tortowej
·
1 masło
lub margaryna
·
5 jajek
·
1 szklanka
cukru
·
1 łyżka
proszku do pieczenia
·
1
opakowanie cukru waniliowego
·
3 łyżki
śmietany 18%
·
6 dużych
jabłek
·
1 torebka
budyniu waniliowego
·
½ litra
mleka
·
cynamon
·
Imbir
·
1/3
szklanka cukru
·
sok z ½
cytryny
·
sok z ½
pomarańczy
·
skórka z
pomarańcza
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka,
dodajemy cynamon, imbir, najlepiej świeży, sok z połowy cytryny, sok z połowy
pomarańczy i otartą skórkę z pomarańcza, wszystko zagotowujemy. Ja się już
zagotuje zmniejszamy ogień i dusimy jabłka na małym ogniu, po jakimś czasie
wsypujemy cukier i mieszamy wszystko dokładnie. Tak przygotowanym musem
zalewamy ciasto.
Do dużej miski wsypuje przesianą mąkę, dodaje proszek do
pieczenia, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, 5 żółtek i masło.
Zagniatam ciasto ze składników. Powinno być gładkie i nie
powinno się kleić, ¼ ciasta zawijam w folie i wkładam do zamrażarki. Resztę
ciasta rozwałkowuje i wykładam nim formę.
Uduszone jabłka odcedzam na sitku z nadmiaru soku. Tak
odcedzone układam w formie.
Resztę cukru ubijam z białkami i łączę z ugotowanym budyniem,
wszystko mieszam i wylewałam na ułożone jabłka.
Zamrożone ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i
pokrywam nim ciasto.
Piekę w piekarniku w 180 stopniach 50 minut.
Podaje na ciepło.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz