poniedziałek, 16 czerwca 2014

SZARLOTKA NA KRUCHYM

SZARLOTKA NA KRUCHYM


Jest to szarlotka mojego pomysłu, a że uwielbiam kruche ciasto będzie to szarlotka na kruchym ciasteczku. Bardzo spodobał mi się przepis, a to że względu na masę jabłkową, która wymyśliłem sam, jabłka gotowane razem ze świeżo startym imbirem, cynamonem,  z sokiem z cytryny oraz z sokiem i startą skórką z pomarańcza. Mam nadzieje że przepis wam się spodoba J




Składniki:

·         3 szklanki mąki tortowej
·         1 masło lub margaryna
·         5 jajek
·         1 szklanka cukru
·         1 łyżka proszku do pieczenia
·         1 opakowanie cukru waniliowego
·         3 łyżki śmietany 18%
·         6 dużych jabłek
·         1 torebka budyniu waniliowego
·         ½ litra mleka
·         cynamon
·         Imbir
·         1/3 szklanka cukru
·         sok z ½ cytryny
·         sok z ½ pomarańczy
·         skórka z pomarańcza


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy cynamon, imbir, najlepiej świeży, sok z połowy cytryny, sok z połowy pomarańczy i otartą skórkę z pomarańcza, wszystko zagotowujemy. Ja się już zagotuje zmniejszamy ogień i dusimy jabłka na małym ogniu, po jakimś czasie wsypujemy cukier i mieszamy wszystko dokładnie. Tak przygotowanym musem zalewamy ciasto.

Do dużej miski wsypuje przesianą mąkę, dodaje proszek do pieczenia, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, 5 żółtek i masło.

Zagniatam ciasto ze składników. Powinno być gładkie i nie powinno się kleić, ¼ ciasta zawijam w folie i wkładam do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkowuje i wykładam nim formę.

Uduszone jabłka odcedzam na sitku z nadmiaru soku. Tak odcedzone układam w formie.

Resztę cukru ubijam z białkami i łączę z ugotowanym budyniem, wszystko mieszam i wylewałam na ułożone jabłka.
Zamrożone ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i pokrywam nim ciasto.

Piekę w piekarniku w 180 stopniach 50 minut.

Podaje na ciepło.

Smacznego J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates