WEGETARIAŃSKI MAKARON PO CHIŃSKU
Uwielbiam kuchnie chińską, więc postanowiłem przygotować
makaron po chińsku z warzywami, coś dla wegetarian, danie w tym przypadku bez
mięsne, tylko same warzywa. Lubię takie połączenie, mieszanka warzyw,
makaronu z dodatkiem sosu sojowego i
oleju sezamowego który nadaje potrawie sezamowego zapachu i orzechowego smaku.
Składniki:
- 100 gram makaronu ryżowego lub spaghetti
- ½ małej cukinii
- 50 gram kiełków fasoli mung
- ½ pora
- ½ papryki czerwonej
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- olej sezamowy
- olej ryżowy
- imbir
- kolendra
- sól i pieprz
Makaron al dente gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Rozgrzewamy olej na patelni wok.
Wrzucamy marchewkę, czosnek, następnie paprykę, cukinie i
cebulkę. Po jakimś czasie dodaje pora i fasole mung. Przyprawiamy warzywa solą,
pieprzem i kolendrą.
Następnie wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy sos sojowy i
wszystko mieszamy.
Na końcu skrapiamy wszystko olejem sezamowym i jeszcze raz
wszystko mieszamy.
Smażymy jeszcze chwile i mieszamy ciągle.
Podajemy na talerz.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz