niedziela, 18 maja 2014

WEGETARIAŃSKI MAKARON PO CHIŃSKU

 WEGETARIAŃSKI MAKARON PO CHIŃSKU


Uwielbiam kuchnie chińską, więc postanowiłem przygotować makaron po chińsku z warzywami, coś dla wegetarian, danie w tym przypadku bez mięsne, tylko same warzywa. Lubię takie połączenie, mieszanka warzyw, makaronu  z dodatkiem sosu sojowego i oleju sezamowego który nadaje potrawie sezamowego zapachu i orzechowego smaku.




Składniki:

  •            100 gram makaronu ryżowego lub spaghetti
  •            ½ małej cukinii
  •            50 gram kiełków fasoli mung
  •            ½ pora
  •            ½ papryki czerwonej
  •            1 cebula
  •            3 marchewki
  •            2 ząbki czosnku
  •            sos sojowy
  •            olej sezamowy
  •            olej ryżowy
  •            imbir
  •            kolendra
  •            sól i pieprz


Warzywa kroimy w słupki , cebulkę w piórka a czosnek siekamy.



Makaron al dente gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Rozgrzewamy olej na patelni wok.

Wrzucamy marchewkę, czosnek, następnie paprykę, cukinie i cebulkę. Po jakimś czasie dodaje pora i fasole mung. Przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i kolendrą.



Następnie wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy sos sojowy i wszystko mieszamy.

Na końcu skrapiamy wszystko olejem sezamowym i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Smażymy jeszcze chwile i mieszamy ciągle.

Podajemy na talerz.

Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates