WEGETARIAŃSKA FRITTATA
Frittata typowo włoskie danie, czyli omlet z jaj, wzbogacony
o dodatkowe składniki takie jak warzywa, mięso, ser i makaron. Pierwotny termin
Frittata pochodzi od gotowania jajek na patelni
w dowolnym miejscu do konwencjonalnego omletu. W porównaniu do
tradycyjnego omletu, frittate smaży się wolniej, na niższej temperaturze. Bardzo
dobra propozycja na śniadanie. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
- 6 jajek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 100 gram pomidorków sherry
- 1 mała cebulka
- 3 cebulki dymki
- ser żółty
- sól i pieprz
- koperek
Papryki i dymkę kroję
w kosteczkę, cebulkę w bardzo drobną, pomidorki sherry w małe plasterki, natomiast
koperek drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam masło lub margarynę i wrzucam papryki,
smażę chwile, następnie dodaje cebulkę i ponownie smażę chwile, wrzucam
pokrojone dymki, pomidorki sherry.
Miedzy czasie rozbijam jajka do miseczki przyprawiam solą i
pieprzem, mieszam dokładnie, dodaje ser żółty i koperek, dokładnie mieszam wszystko
i zalewam warzywa na patelni. Nie mieszam tylko delikatnie co jakiś czas podważam
łopatką omleta żeby jajka nie przywarły do patelni. Smażę na małym ogniu.
Świetnym dodatkiem do frittaty będą świeże bułeczki.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz