wtorek, 1 lipca 2014

WEGETARIAŃSKA FRITTATA

WEGETARIAŃSKA FRITTATA


Frittata typowo włoskie danie, czyli omlet z jaj, wzbogacony o dodatkowe składniki takie jak warzywa, mięso, ser i makaron. Pierwotny termin Frittata pochodzi od gotowania jajek na patelni  w dowolnym miejscu do konwencjonalnego omletu. W porównaniu do tradycyjnego omletu, frittate smaży się wolniej, na niższej temperaturze. Bardzo dobra propozycja na śniadanie. Polecam i życzę smacznego.






Składniki:

  •             6 jajek
  •             ½ papryki czerwonej
  •             ½ papryki żółtej
  •             ½ papryki zielonej
  •             100 gram pomidorków sherry
  •             1 mała cebulka
  •            3 cebulki dymki
  •             ser żółty
  •             sól i pieprz
  •             koperek

Papryki  i dymkę kroję w kosteczkę, cebulkę w bardzo drobną, pomidorki sherry w małe plasterki, natomiast koperek drobno siekam.



Na patelni rozgrzewam masło lub margarynę i wrzucam papryki, smażę chwile, następnie dodaje cebulkę i ponownie smażę chwile, wrzucam pokrojone dymki, pomidorki sherry.



Miedzy czasie rozbijam jajka do miseczki przyprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie, dodaje ser żółty i koperek, dokładnie mieszam wszystko i zalewam warzywa na patelni. Nie mieszam tylko delikatnie co jakiś czas podważam łopatką omleta żeby jajka nie przywarły do patelni. Smażę na małym ogniu.



























Świetnym dodatkiem do frittaty będą świeże bułeczki.

Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates