poniedziałek, 25 sierpnia 2014

KURCZAK TANDOORI

KURCZAK TANDOORI


To popularne danie kuchni indyjskiej. Jest to kurczak obrany ze skóry pieczony, wcześniej marynowany w jogurcie naturalnym i przyprawie tandoori masala. Tandoori masala jest to mieszanka przypraw niezwykle popularna w kuchni indyjskiej, arabskiej i pakistańskiej. W skład tandoori wchodzi: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ta tradycyjna potrawa  swoja nazwę zawdzięcza glinianym piecom Tandoor w których się przygotowuje potrawę. Piec jest w kształcie dzbana, mięso się opieka na specjalnych metalowych szpadkach w bardzo wysokiej temperaturze ale bardzo krótko. Upieczone mięso jest wyjątkowo soczyste i chrupiące, a zarazem nie wysuszone.






Składniki:

  •       500 gram udek z kurczaka
  •       4 łyżki przyprawy tandoori
  •       300 gram jogurtu naturalnego
  •       50 gram masła
  •       kilka ziemniaków w ćwiartkach
  •       1 marchewka
  •       przyprawa do kurczaka
  •       sól i pieprz

Z udek z kurczaka pozbywam się skóry, dokładnie myje, osuszam papierowym ręcznikiem, nacinam mięso aby aromat przypraw przeszedł mięso, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam jogurt naturalny razem z przyprawą tandoori masala, obtaczam w nim udka z kurczaka. Wkładam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc udka do lodówki, żeby kurczak dobrze się zamarynował.

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczam masłem, układam w nim udka  razem z ziemniakami i marchewką. Ziemniaki posypuje przyprawą do kurczaka, na marchewkach i ziemniakach układam po kawałku masła. 

Zapiekam w piekarniku 50 minut w 200 stopniach.

Smacznego J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates