KURCZAK TANDOORI
To popularne
danie kuchni indyjskiej. Jest to kurczak obrany ze skóry pieczony, wcześniej
marynowany w jogurcie naturalnym i przyprawie tandoori masala. Tandoori masala
jest to mieszanka przypraw niezwykle popularna w kuchni indyjskiej, arabskiej i
pakistańskiej. W skład tandoori wchodzi: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa,
kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra,
czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ta tradycyjna potrawa swoja nazwę zawdzięcza glinianym piecom Tandoor
w których się przygotowuje potrawę. Piec jest w kształcie dzbana, mięso się
opieka na specjalnych metalowych szpadkach w bardzo wysokiej temperaturze ale
bardzo krótko. Upieczone mięso jest wyjątkowo soczyste i chrupiące, a zarazem
nie wysuszone.
Składniki:
- 500 gram udek z kurczaka
- 4 łyżki przyprawy tandoori
- 300 gram jogurtu naturalnego
- 50 gram masła
- kilka ziemniaków w ćwiartkach
- 1 marchewka
- przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz
Z udek z
kurczaka pozbywam się skóry, dokładnie myje, osuszam papierowym ręcznikiem, nacinam
mięso aby aromat przypraw przeszedł mięso, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam
jogurt naturalny razem z przyprawą tandoori masala, obtaczam w nim udka z
kurczaka. Wkładam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc udka do lodówki,
żeby kurczak dobrze się zamarynował.
Naczynie
żaroodporne lekko natłuszczam masłem, układam w nim udka razem z ziemniakami i marchewką. Ziemniaki
posypuje przyprawą do kurczaka, na marchewkach i ziemniakach układam po kawałku
masła.
Zapiekam w piekarniku 50 minut w 200 stopniach.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz