KURCZAK PO TAJSKU ZE SZPARAGAMI
Ostatnio eksperymentuje w kuchni tajskiej, szukam nowych
pomysłów na nowe doznania smakowe. Skomponowałem ciekawe, a zarazem bardzo
lekkie i chrupiące danie, kurczaka po tajsku z zielona fasolką i marchewką. Nie
powiem, podejrzałem kilka przepisów, zmodyfikowałem, a o to efekt eksperymentu.
Pokochałem kuchnie tajską, a to dzięki oryginalnym składnikom jakie się stosuje
w tej kuchni.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 150 gram świeżej fasolki szparagowej
- 3 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- cukier brązowy
- sok z limonki
- ¼ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Kurczaka kroje w kosteczkę, doprawiam do smaku solą i
pieprzem, następnie marynuje w sosie sojowym i odstawiam przynajmniej na 2
godziny do lodówki, aby mięso było bardziej soczyste i kruche.
Miedzy czasie gotuje fasolkę szparagową al. dente.
Następnie gotuje ryż według przepisu na opakowaniu, pod
koniec gotowania dodaje łyżeczkę płaską kurkumy aby ryż nabrał żółtego koloru.
W woku rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek, wrzucam poszatkowane
dwa ząbki czosnku, ¼ łyżeczkę chili i smażę chwile, aby składniki się
połączyły, następnie wrzucam marynowanego kurczaka. Smażę przez chwile, często
mieszając. Później wlewam sos sojowy, sos rybny, sok z limonki oraz wsypuje
cukier brązowy, wszystko mieszam aby wszystkie składniki się połączyły. Od razu
poczujecie tą aromatyczną kompozycje składników. Dodaję marchewkę pokrojoną w krążki,
wszystko dusze w tym sosie. Na końcu dodaję fasolkę szparagową i drobno
pokrojona cebulkę dymkę, mieszam dokładnie.
Podaję z ugotowanym
ryżem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz