niedziela, 14 września 2014

KURCZAK PO TAJSKU ZE SZPARAGAMI

KURCZAK PO TAJSKU ZE SZPARAGAMI


Ostatnio eksperymentuje w kuchni tajskiej, szukam nowych pomysłów na nowe doznania smakowe. Skomponowałem ciekawe, a zarazem bardzo lekkie i chrupiące danie, kurczaka po tajsku z zielona fasolką i marchewką. Nie powiem, podejrzałem kilka przepisów, zmodyfikowałem, a o to efekt eksperymentu. Pokochałem kuchnie tajską, a to dzięki oryginalnym składnikom jakie się stosuje w tej kuchni.




Składniki:
  •          1 pierś z kurczaka
  •          1 szklanka ryżu
  •          150 gram świeżej fasolki szparagowej
  •          3 cebulki dymki
  •          2 ząbki czosnku
  •          2 małe marchewki
  •          3 łyżki sosu sojowego
  •          1 łyżka sosu rybnego
  •          cukier brązowy
  •          sok z limonki
  •          ¼ łyżeczki chili
  •          1 łyżeczka kurkumy
  •          oliwa z oliwek
  •          sól i pieprz


Kurczaka kroje w kosteczkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem, następnie marynuje w sosie sojowym i odstawiam przynajmniej na 2 godziny do lodówki, aby mięso było bardziej soczyste i kruche.



Miedzy czasie gotuje fasolkę szparagową al. dente.

Następnie gotuje ryż według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaje łyżeczkę płaską kurkumy aby ryż nabrał żółtego koloru.

W woku rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek, wrzucam poszatkowane dwa ząbki czosnku, ¼ łyżeczkę chili i smażę chwile, aby składniki się połączyły, następnie wrzucam marynowanego kurczaka. Smażę przez chwile, często mieszając. Później wlewam sos sojowy, sos rybny, sok z limonki oraz wsypuje cukier brązowy, wszystko mieszam aby wszystkie składniki się połączyły. Od razu poczujecie tą aromatyczną kompozycje składników. Dodaję marchewkę pokrojoną w krążki, wszystko dusze w tym sosie. Na końcu dodaję fasolkę szparagową i drobno pokrojona cebulkę dymkę, mieszam dokładnie.
Podaję  z ugotowanym ryżem.


Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates