KURCZAK PAD THAI
Bardzo
szybkie danie po tajsku, czyli kurczak z makaronem ryżowym, jajkami i warzywami
w sosie pad thai. Przeglądałem dużo przepisów i stworzyłem swój własny sos pad
thai do dania, który jest na bazie sosu sojowego, soku z limonki, cukru i
papryki ostrej której nie może braknąc w tej orientalnej kuchni.
Skład:
- 1 pierś z kurczaka
- makaron ryżowy
- mieszanka tajskich warzyw
- 2 jajka
- 2 cebulki dumki
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz
Kurczaka
kroje w paseczki, przyprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę na rozgrzanym
woku, następnie wrzucam pokrojoną cebulkę w piórka i czosnek poszatkowany.
Wlewam przygotowany wcześniej sos pad thai z sosu sojowego, soku z limonki,
cukru i papryki słodkiej. Wszystko mieszam dokładnie i smażę przez chwile.
Następnie
wrzucam warzywa, mieszam dokładnie aby warzywa pokryły się sosem.
Miedzy
czasie przygotowuję makaron ryżowy.
Dodaje
makaron ryżowy mieszam ze wszystkimi dodatkami , przesuwam wszystko na jedną
stronę woka i wbijam dwa jajka i czeka aż się zetną.
Jajka
mieszam z warzywami i kurczakiem, jeszcze chwile smażę i podaje na talerz.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz