niedziela, 14 września 2014

KURCZAKA PAD THAI

KURCZAK PAD THAI


Bardzo szybkie danie po tajsku, czyli kurczak z makaronem ryżowym, jajkami i warzywami w sosie pad thai. Przeglądałem dużo przepisów i stworzyłem swój własny sos pad thai do dania, który jest na bazie sosu sojowego, soku z limonki, cukru i papryki ostrej której nie może braknąc w tej orientalnej kuchni.



Skład:
  •         1 pierś z kurczaka
  •         makaron ryżowy
  •         mieszanka tajskich warzyw
  •         2 jajka
  •         2 cebulki dumki
  •         1 cebulka
  •         2 ząbki czosnku
  •         sos sojowy
  •         sok z ½ limonki
  •         1 łyżeczka cukru
  •         ½ łyżeczki papryki ostrej
  •         sól i pieprz


Kurczaka kroje w paseczki, przyprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę na rozgrzanym woku, następnie wrzucam pokrojoną cebulkę w piórka i czosnek poszatkowany. Wlewam przygotowany wcześniej sos pad thai z sosu sojowego, soku z limonki, cukru i papryki słodkiej. Wszystko mieszam dokładnie i smażę przez chwile.



Następnie wrzucam warzywa, mieszam dokładnie aby warzywa pokryły się sosem.

Miedzy czasie przygotowuję makaron ryżowy.

Dodaje makaron ryżowy mieszam ze wszystkimi dodatkami , przesuwam wszystko na jedną stronę woka i wbijam dwa jajka i czeka aż się zetną.

Jajka mieszam z warzywami i kurczakiem, jeszcze chwile smażę i podaje na talerz.

Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates