PESTO SYCYLIJSKIE
Tradycyjne Włoskie danie, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzane w moździerzu, ja natomiast przygotowałem w pojemniku blendera. W przeciwieństwie do odmiany standardowej czerwone pesto sycylijskie pesto alla siciliana zawiera suszone pomidory.
Składniki:
- makaron spaghetti
- ½ szklanki bazylii
- 150 gram suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki parmezanu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu.
Do pojemniczka wrzucam bazylie, odsączone z oleju pomidorki
suszone, uprażone orzeszki pinii, czosnek, oliwę z oliwek i wszystko miksuje
blenderem na jednolita masę. Teraz dodaje starty parmezan i mieszam wszystko,
sole i pieprze do smaku.
Sos łączę z ugotowanym makaronem.
Posypuje parmezanem i ozdabiam listkiem bazylii.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz