poniedziałek, 16 czerwca 2014

PESTO SYCYLIJSKIE

PESTO SYCYLIJSKIE


Tradycyjne Włoskie danie, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzane w moździerzu, ja natomiast przygotowałem w pojemniku blendera. W przeciwieństwie do odmiany standardowej czerwone pesto sycylijskie pesto alla siciliana zawiera suszone pomidory.





Składniki:

  •             makaron spaghetti
  •             ½ szklanki bazylii
  •             150 gram suszonych pomidorów
  •             2 łyżeczki orzeszków pinii
  •             2 ząbki czosnku
  •             3 łyżki parmezanu
  •             sól i pieprz
  •             oliwa z oliwek

Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu.
Do pojemniczka wrzucam bazylie, odsączone z oleju pomidorki suszone, uprażone orzeszki pinii, czosnek, oliwę z oliwek i wszystko miksuje blenderem na jednolita masę. Teraz dodaje starty parmezan i mieszam wszystko, sole i pieprze do smaku.

Sos łączę z ugotowanym makaronem.

Posypuje parmezanem i ozdabiam listkiem bazylii.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates