niedziela, 8 czerwca 2014

PULCHNY SERNIK Z MANGO

PULCHNY SERNIK Z MANGO


Dzisiaj postanowiłem zrobić na weekend bardzo delikatny i puszysty serniczek z owocami Mango. To przepis po kilku moich modyfikacjach, wyszedł wspaniale, zamiast rodzynek, które nienawidzę użyłem mango, ale możecie użyć innych owoców.
















Składniki:

Ciasto:

  •             300 gram szklanki mąki
  •             100 gram masła
  •             100 gram cukru
  •             3 żółtka
  •             2 łyżki proszku do pieczenia

Masa Serowa:

  •             1 kg sera białego półtłustego
  •             8 jajek
  •             1 kostka masła
  •             1 szklanka cukru
  •             1 opakowanie cukru waniliowego
  •             1 puszka owoców Mango


Ciasto: mąkę przesiewam i łącze z posiekaną margaryną, dodaje cukier, śmietanę, jajka oraz proszek do pieczenia. Wszystko łącze ze sobą. Ciasto zagniatam i formuje kulkę, dziele ja na dwie części, jedną mniejszą wkładam do zamrażarki, druga do lodówki. Formę smaruje margaryną i wykładam ciastem spód i boki i ponownie wkładam na pół godziny do lodówki.

Masa Serowa: Ser biały wrzucam do miski i m miele na pulchna masę. W osobnej misce miksuje żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, powoli dodaje miękkie masło i ser na przemian i dalej miksuje. Białka ubijam na sztywna masę i dodaje do masy serowej, delikatnie łopatką łącze składniki. Wrzucam owoce mango do masy serowej i wszystko delikatnie mieszam. Masę serową przelewam do formy wyłożonej ciastem.

Zamrożone ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i pokrywam nim ciasto.

Piekę w piekarniku w 180 stopniach 50 minut.

Smacznego J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates