PULCHNY SERNIK Z MANGO
Dzisiaj postanowiłem zrobić na weekend bardzo delikatny i
puszysty serniczek z owocami Mango. To przepis po kilku moich modyfikacjach,
wyszedł wspaniale, zamiast rodzynek, które nienawidzę użyłem mango, ale możecie
użyć innych owoców.
Składniki:
Ciasto:
- 300 gram szklanki mąki
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Masa Serowa:
- 1 kg sera białego półtłustego
- 8 jajek
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 puszka owoców Mango
Ciasto: mąkę przesiewam i łącze z
posiekaną margaryną, dodaje cukier, śmietanę, jajka oraz proszek do pieczenia.
Wszystko łącze ze sobą. Ciasto zagniatam i formuje kulkę, dziele ja na dwie
części, jedną mniejszą wkładam do zamrażarki, druga do lodówki. Formę smaruje
margaryną i wykładam ciastem spód i boki i ponownie wkładam na pół godziny do
lodówki.
Masa Serowa: Ser
biały wrzucam do miski i m miele na pulchna masę. W osobnej misce miksuje
żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, powoli dodaje miękkie
masło i ser na przemian i dalej miksuje. Białka ubijam na sztywna masę i dodaje
do masy serowej, delikatnie łopatką łącze składniki. Wrzucam owoce mango do
masy serowej i wszystko delikatnie mieszam. Masę serową przelewam do formy
wyłożonej ciastem.
Zamrożone ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i
pokrywam nim ciasto.
Piekę w piekarniku w 180 stopniach 50 minut.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz