TAGLIATELLE Z SOSEM PESTO
Tym razem zrobiłem
tradycyjne Pesto ale z makaronem tagliatelle. Jest bardzo proste i szybkie
danie, a że pracuje długo nie mam czasu na gotowanie, często gości na moim
stole J.
Składniki:
- 200 gram makaronu tagliatelle
- szklanka świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka orzeszków pinii
- 3 łyżki parmezanu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek
Gotuje makaron spaghetti w osolonej wodzie al dente.
Orzeszki pinii prażymy na patelni i przekładamy do
pojemnika, dodajemy bazylie, czosnek, 2 łyżki parmezanu, oliwę z oliwek i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko miksuje blenderem na gładka masę,
dodając oliwy z oliwek dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos dodaje do makronu(pamiętajmy ze makaron musi być ciepły),
mieszam wszystko i podaje na talerz.
Posypuje parmezanem i ozdabiam listkami bazylii.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz