JOGURTOWE NA KRUCHYM
To moja
kolejna odsłona ciasta kruchego ale tym razem z jogurtową masą, jak niektórzy
mówią sernik ale bez sera. Mimo braku sera posiada bardzo pulchną i delikatną
masę. Musze przyznać jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim
wielbicielom kruchego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 3 łyżki śmietany
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
jogurtowa:
- 2 jogurty brzoskwiniowe po 500 gram
- ½ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 5 białek
Do dużej
miski wsypuje przesianą mąkę, dodaje proszek do pieczenia, cukier waniliowy,
połowę cukru, śmietanę, 5 żółtek i masło.
Zagniatam
ciasto ze składników. Powinno być gładkie i nie powinno się kleić, 2/3 ciasta
zawijam w folie i wkładam do lodówki na pół godziny, natomiast 1/3 ciasta
wkładam do zamrażarki.
Po tym
czasie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuje i wykładam nim formę.
Z podanych
składników przygotowuję masę jogurtową, osobno ubijam białka z połową cukru i
dodaję do masy, mieszam delikatnie do połączenia składników. Tak przygotowaną
masę wylewam na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną ciastem.
Zamrożone
ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i pokrywam nim ciasto.
Piekę w
piekarniku w 180 stopniach 50 minut.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz