poniedziałek, 25 sierpnia 2014

JOGURTOWE NA KRUCHYM

JOGURTOWE NA KRUCHYM


To moja kolejna odsłona ciasta kruchego ale tym razem z jogurtową masą, jak niektórzy mówią sernik ale bez sera. Mimo braku sera posiada bardzo pulchną i delikatną masę. Musze przyznać jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim wielbicielom kruchego ciasta.



Składniki:

Ciasto:

  •     3 szklanki mąki
  •     1 kostka masła lub margaryny
  •     3 łyżki śmietany
  •     ½ szklanki cukru
  •     1 łyżeczka cukru waniliowego
  •     5 żółtek
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

  •      2 jogurty brzoskwiniowe po 500 gram
  •      ½ szklanki cukru
  •      1 budyń śmietankowy
  •      1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •      2 łyżki wiórków kokosowych
  •      5 białek


Do dużej miski wsypuje przesianą mąkę, dodaje proszek do pieczenia, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, 5 żółtek i masło.

Zagniatam ciasto ze składników. Powinno być gładkie i nie powinno się kleić, 2/3 ciasta zawijam w folie i wkładam do lodówki na pół godziny, natomiast 1/3 ciasta wkładam do zamrażarki.

Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuje i wykładam nim formę.

Z podanych składników przygotowuję masę jogurtową, osobno ubijam białka z połową cukru i dodaję do masy, mieszam delikatnie do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewam na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną ciastem.

Zamrożone ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i pokrywam nim ciasto.

Piekę w piekarniku w 180 stopniach 50 minut.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates