piątek, 15 sierpnia 2014

KURCZAK PO SECZUAŃSKU

KURCZAK PO SECZUAŃSKU


Jest to najostrzejsza potrawa chińska ją dotąd zrobiłem i jadłem, a to za sprawą papryczek chili. Znalazłem ten przepis ale postanowiłem go trochę zmodyfikować, dodałem różnych papryk, a nie jak w przypadku oryginalnego dania zielonej. Potrawa bardzo mnie zaintrygowała a to za sprawą połączenia kurczaka z prażonymi orzeszkami ziemnymi.




Składniki:

  •             1 duża pierś z kurczaka
  •             ½ papryki zielonej
  •             ½ papryki czerwonej
  •             2 dymki
  •             2 papryczki chili
  •             1 roztrzepane białko
  •             2 łyżki mąki
  •             2 łyżki sosu sojowego
  •             białe wino
  •             Imbir
  •             50 gram prażonych orzeszków ziemnych
  •             sól i pieprz


 Kurczaka kroje w kostkę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam z roztrzepanym białkiem i mąką rozprowadzoną w wodzie.

Miedzy czasie kroje w kosteczkę nie za dużą papryki, papryczki chili i dymki w mniejszą kosteczkę

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam kurczaka i obsmażam go dokładnie z obu stron. Taka obsmażonego kurczaka odkładam do miseczki.

Na tej samej patelni smażę papryki, papryczki chili, dymki i imbir  około 10 minut, następnie dodaję kurczaka wcześniej usmażonego, sos sojowy i jak mamy wino ryżowe, jeśli nie mamy możemy go zastąpić biały winem, dusimy wszystko pod przykryciem, następnie dodaję prażone orzeszki, mieszam wszystko dokładnie. Podaje z makaronem ryżowym lub ryżem.

Życzę Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates