KURCZAK PO SECZUAŃSKU
Jest to najostrzejsza potrawa chińska ją dotąd zrobiłem i
jadłem, a to za sprawą papryczek chili. Znalazłem ten przepis ale postanowiłem
go trochę zmodyfikować, dodałem różnych papryk, a nie jak w przypadku
oryginalnego dania zielonej. Potrawa bardzo mnie zaintrygowała a to za sprawą
połączenia kurczaka z prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
- 2 dymki
- 2 papryczki chili
- 1 roztrzepane białko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- białe wino
- Imbir
- 50 gram prażonych orzeszków ziemnych
- sól i pieprz
Kurczaka kroje w
kostkę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam z roztrzepanym białkiem i
mąką rozprowadzoną w wodzie.
Miedzy czasie kroje w kosteczkę nie za dużą papryki,
papryczki chili i dymki w mniejszą kosteczkę
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam kurczaka i
obsmażam go dokładnie z obu stron. Taka obsmażonego kurczaka odkładam do
miseczki.
Na tej samej patelni smażę papryki, papryczki chili, dymki i
imbir około 10 minut, następnie dodaję
kurczaka wcześniej usmażonego, sos sojowy i jak mamy wino ryżowe, jeśli nie
mamy możemy go zastąpić biały winem, dusimy wszystko pod przykryciem, następnie
dodaję prażone orzeszki, mieszam wszystko dokładnie. Podaje z makaronem ryżowym
lub ryżem.
Życzę Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz