niedziela, 25 maja 2014

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM


Uwielbiam kruche ciasta, to już moja druga odsłona ciasta kruchego z jabłkami, ale tym razem postanowiłem dodać budyniu waniliowego. Ciasto bardzo tanie i smaczne a to najważniejsze. 
Polecam wszystkim.




Składniki:

  •              3 szklanki mąki tortowej
  •              1 masło lub margaryna
  •              5 jajek
  •              1 szklanka cukru
  •              1 łyżka proszku do pieczenia
  •              1 opakowanie cukru waniliowego
  •              3 łyżki śmietany 18%
  •              6 dużych jabłek
  •              1 torebka budyniu waniliowego
  •              ½ litra mleka

Do dużej miski wsypuje przesianą mąkę, dodaje proszek do pieczenia, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, 5 żółtek i masło. Zagniatam ciasto ze składników. Powinno być gładkie i nie powinno się kleić, ¼ ciasta zawijam w folie i wkładam do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkowuje i wykładam nim formę.

Między czasie obieram jabłka i ścieram na tarce na najgrubszym oczku. Układam je na cieście.



Resztę cukru ubijam z białkami i łączę z ugotowanym budyniem, wszystko mieszam i wylewałam na ułożone jabłka.


Zamrożone ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i pokrywam nim ciasto.



Piekę w piekarniku w 180 stopniach 50 minut.



Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates