JABŁECZNIK Z BUDYNIEM
Uwielbiam kruche ciasta, to już moja druga odsłona ciasta
kruchego z jabłkami, ale tym razem postanowiłem dodać budyniu waniliowego.
Ciasto bardzo tanie i smaczne a to najważniejsze.
Polecam wszystkim.
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 masło lub margaryna
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 6 dużych jabłek
- 1 torebka budyniu waniliowego
- ½ litra mleka
Do dużej miski wsypuje przesianą mąkę, dodaje proszek do pieczenia,
cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, 5 żółtek i masło. Zagniatam ciasto ze składników. Powinno być gładkie i nie
powinno się kleić, ¼ ciasta zawijam w folie i wkładam do zamrażarki. Resztę
ciasta rozwałkowuje i wykładam nim formę.
Między czasie obieram jabłka i ścieram na tarce na
najgrubszym oczku. Układam je na cieście.
Resztę cukru ubijam z białkami i łączę z ugotowanym budyniem,
wszystko mieszam i wylewałam na ułożone jabłka.
Zamrożone ciasto ścieram na tarce, na najgrubszym oczku i pokrywam
nim ciasto.
Piekę w piekarniku w 180 stopniach 50 minut.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz