MAKARON Z SZYNKA PARMEŃSKĄ
Tradycyjne włoskie danie, pochodzące z miasta Parma z regionu Emilia Romagna, która jest
słynna z produkcji słynnej Szynki Parmeńskiej - Prosciutto di Parma. Jest
uważana za jedną z najlepszych. Do dania powinno się użyć wysoko gatunkowej Prosciutto
di Parma aby jej aromatem przeszedł cały sos. Poniżej przedstawię wam składniki
i sposób przygotowania.
Składniki:
- makaron tagliatelle
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 gram śmietany 18%
- 100 gram serka mascarpone
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebulki dymki
- parmezan
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam drobno
pokrojoną cebulkę, podsmażam chwile i dodaje posiekany czosnek a także
pokrojoną szynkę parmeńską bez skórki. Smażę około 1 minutkę często mieszając.
Między czasie gotuje makaron według przepisu na opakowaniu.
Dodaję śmietanę, serek mascarpone i szczypiorek posiekany z
cebulki dymki , doprawiam solą i pieprzem, ale solą nie za dużo, ponieważ
szynka sama w sobie jest słona. Podgrzewam przez chwile.
Odcedzony makaron polewam i mieszam dokładnie z sosem.
Podaje na talerz i dekoruję szczypiorkiem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz