wtorek, 22 lipca 2014

MAKARON Z SZYNKA PARMEŃSKĄ

MAKARON Z SZYNKA PARMEŃSKĄ


Tradycyjne włoskie danie, pochodzące z miasta Parma z regionu Emilia Romagna, która jest słynna z produkcji słynnej Szynki Parmeńskiej - Prosciutto di Parma. Jest uważana za jedną z najlepszych. Do dania powinno się użyć wysoko gatunkowej Prosciutto di Parma aby jej aromatem przeszedł cały sos. Poniżej przedstawię wam składniki i sposób przygotowania.




































Składniki:

  •              makaron tagliatelle
  •             5 plastrów szynki parmeńskiej
  •             100 gram śmietany 18%
  •             100 gram serka mascarpone
  •             1 mała cebulka
  •             2 ząbki czosnku
  •             3 cebulki dymki
  •             parmezan
  •             sól i pieprz
  •             oliwa z oliwek


Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam drobno pokrojoną cebulkę, podsmażam chwile i dodaje posiekany czosnek a także pokrojoną szynkę parmeńską bez skórki. Smażę około 1 minutkę często mieszając.

Między czasie gotuje makaron według przepisu na opakowaniu.

Dodaję śmietanę, serek mascarpone i szczypiorek posiekany z cebulki dymki , doprawiam solą i pieprzem, ale solą nie za dużo, ponieważ szynka sama w sobie jest słona. Podgrzewam przez chwile.

Odcedzony makaron polewam i mieszam dokładnie z sosem.

Podaje na talerz i dekoruję szczypiorkiem.

Smacznego J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates