NASI GORENG
Ostatnio zainteresowałem się kuchnią indonezyjska i malajską
i przygotowałem ich narodowe danie czyli nasi goreng – smażony ryż w swojej
najprostszej postaci czyli, składającej się z uprzednio ugotowanego ryżu,
najlepiej dzień wcześniej, usmażonego z dodatkiem kurczaka, warzyw i przypraw.
Potrawa pochodzi z chin ale prawdopodobnie przybyła do Indonezji z imigrantami
chińskimi i uległa modyfikacjom w zależności od upodobań kulinarnych. Od samego
początku zainteresowała mnie ta potrawa a to dzięki jajku sadzonemu na
potrawie. Zapraszam J
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 100 gram kiełków fasoli mung
- 100 gram kapusty
- 100 gram mieszanki: marchewka, czerwona cebula i por
- 3 cebulki dymki
- 1 ostra papryczka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeży imbir
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- słodki sos sojowy
- przyprawa nasi: imbir, czosnek, kurkuma, kumin, kolendra, papryka, czarny pieprz i sól
- oliwa z oliwek
- 2 jajka
W woku rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojonego kurczaka
i podsmażam go na złoty kolor i odkładam do pojemniczka.
Między czasie cebule kroje w piórka, kapustę szatkuje
drobno, ostrą papryczkę w plasterki, dymki w kawałki centymetrowe, a czosnek
bardzo drobniutko.
Do woka wlewam oliwę
z oliwek i wrzucam czosnek, imbir starty na tarce oraz wlewam trochę sosu
sojowego, wszystko mieszam do połączenia składników. Następnie dodaje
cebule, 100 gram mieszanki, kapustę
poszatkowaną, kiełki fasoli mung i ostrą papryczkę. Smażę około 5 minut.
Kolejno dodaję ryż gotowany, słodki sos sojowy i przyprawę nasi a także cebulki
dymki, wszystko dokładnie mieszam i smażę jeszcze jakieś 3 minuty.
Na osobnej patelni rozgrzewam olej i smażę jajka.
Po usmażeniu podaje na talerz, posypuje dymką, a na wierzchu
każdej porcji układam sadzone jajko.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz