czwartek, 31 lipca 2014

NASI GORENG

NASI GORENG


Ostatnio zainteresowałem się kuchnią indonezyjska i malajską i przygotowałem ich narodowe danie czyli nasi goreng – smażony ryż w swojej najprostszej postaci czyli, składającej się z uprzednio ugotowanego ryżu, najlepiej dzień wcześniej, usmażonego z dodatkiem kurczaka, warzyw i przypraw. Potrawa pochodzi z chin ale prawdopodobnie przybyła do Indonezji z imigrantami chińskimi i uległa modyfikacjom w zależności od upodobań kulinarnych. Od samego początku zainteresowała mnie ta potrawa a to dzięki jajku sadzonemu na potrawie. Zapraszam J



Składniki:
  •             1 pierś z kurczaka
  •             100 gram kiełków fasoli mung
  •             100 gram kapusty
  •             100 gram mieszanki: marchewka, czerwona cebula i por
  •             3 cebulki dymki
  •             1 ostra papryczka
  •             1 cebula
  •             2 ząbki czosnku
  •             świeży imbir
  •             1 szklanka ugotowanego ryżu
  •             słodki sos sojowy
  •             przyprawa nasi: imbir, czosnek, kurkuma, kumin, kolendra, papryka, czarny pieprz i sól
  •             oliwa z oliwek
  •             2 jajka


W woku rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojonego kurczaka i podsmażam go na złoty kolor i odkładam do pojemniczka.

Między czasie cebule kroje w piórka, kapustę szatkuje drobno, ostrą papryczkę w plasterki, dymki w kawałki centymetrowe, a czosnek bardzo drobniutko.


Do woka wlewam  oliwę z oliwek i wrzucam czosnek, imbir starty na tarce oraz wlewam trochę sosu sojowego, wszystko mieszam do połączenia składników. Następnie dodaje cebule,  100 gram mieszanki, kapustę poszatkowaną, kiełki fasoli mung i ostrą papryczkę. Smażę około 5 minut. Kolejno dodaję ryż gotowany, słodki sos sojowy i przyprawę nasi a także cebulki dymki, wszystko dokładnie mieszam i smażę jeszcze jakieś 3 minuty.

Na osobnej patelni rozgrzewam olej i smażę jajka.

Po usmażeniu podaje na talerz, posypuje dymką, a na wierzchu każdej porcji układam sadzone jajko.


Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates