ZAPIEKANKA Z TORTELLINI I BROKUŁEM
Tym razem zaproponuje wam zapiekankę z brokułem i
Tortellini, tradycyjnymi włoskimi pierożkami
nadzianymi szynką, ale jak ktoś ma ochotę na inne są tez z nadzieniem
mięsnym, grzybowym i serowym. Poniżej przedstawię wam składniki i sposób
przygotowania.
· Składniki:
- 250 gram Tortellini
- 2 małe brokuły
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ser żółty tarty
- sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- 100 gram masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyża soku z
cytryny
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Tortellini i brokuł gotuje al. dente w lekko osolonej
wodzie.
Kurczaka kroje w kostkę, obsalam i pieprze do smaku i
wrzucam na rozgrzana patelnie i podsmażam na złoty kolor.
Między czasie przygotowuje sos beszamelowy. W rondelku
rozgrzewam masło wsypuje mąkę na małym ogniu, cały czas mieszając, robię
jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki wlewam mleko, sok z cytryny, przyprawy. Cały
czas mieszam sos na małym ogniu aż do zgęstnienia.
W naczyniu żaroodpornym układam na przemian, tortellini,
kurczaka i brokuł.
Wierzch polewam wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym i
posypuje startym żółtym serem.
Zapiekam w piekarniku w 200 stopniach 50 minut.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz