czwartek, 31 lipca 2014

ZAPIEKANKA Z TORTELLINI I BROKUŁEM

ZAPIEKANKA Z TORTELLINI I BROKUŁEM


Tym razem zaproponuje wam zapiekankę z brokułem i Tortellini, tradycyjnymi włoskimi pierożkami  nadzianymi szynką, ale jak ktoś ma ochotę na inne są tez z nadzieniem mięsnym, grzybowym i serowym. Poniżej przedstawię wam składniki i sposób przygotowania.



·       Składniki:
  •             250 gram Tortellini
  •             2 małe brokuły
  •             1 podwójna pierś z kurczaka
  •             ser żółty tarty
  •             sól i pieprz


Sos beszamelowy:
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyża soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • gałka  muszkatołowa

Tortellini i brokuł gotuje al. dente w lekko osolonej wodzie.

Kurczaka kroje w kostkę, obsalam i pieprze do smaku i wrzucam na rozgrzana patelnie i podsmażam na złoty kolor.

Między czasie przygotowuje sos beszamelowy. W rondelku rozgrzewam masło wsypuje mąkę na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki wlewam mleko, sok z cytryny, przyprawy. Cały czas mieszam sos na małym ogniu aż do zgęstnienia. 

W naczyniu żaroodpornym układam na przemian, tortellini, kurczaka i brokuł.



Wierzch polewam wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym i posypuje startym żółtym serem.



Zapiekam w piekarniku w 200 stopniach 50 minut.



Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates