WŁOSKIE PESTO Z BAZYLII
Jak zauważyliście dania makaronowe są u mnie na pierwszym
miejscu, można je wykonać w zaledwie 15 minut, dlatego zajmują u mnie szczególne
miejsce, łatwe i proste a dodatkowo bardzo pyszne. Lepiej poświęcić kilka minut
i zrobić własnoręcznie sos do makaronu niż kupić już gotowy. W najbliższym czasie zaprezentuje wam Czerwone Pesto Sycylijskie z wyczuwalnym posmakiem suszonych pomidorów. Polecam i życzę
smacznego J
Składniki:
- 200 gram makaronu spaghetti
- szklanka świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka orzeszków pinii
- 3 łyżki parmezanu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek
Gotuje makaron spaghetti w osolonej wodzie al dente.
Orzeszki pinii prażymy na patelni i przekładamy do pojemnika,
dodajemy bazylie, czosnek, 2 łyżki parmezanu, oliwę z oliwek i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Wszystko miksuje blenderem na gładka masę, dodając oliwy
z oliwek dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos dodaje do makronu(pamiętajmy ze makaron musi być ciepły),
mieszam wszystko i podaje na talerz.
Posypuje parmezanem i ozdabiam listkami bazylii.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz