wtorek, 6 maja 2014

PESTO Z BAZYLII

WŁOSKIE PESTO Z BAZYLII


Jak zauważyliście dania makaronowe są u mnie na pierwszym miejscu, można je wykonać w zaledwie 15 minut, dlatego zajmują u mnie szczególne miejsce, łatwe i proste a dodatkowo bardzo pyszne. Lepiej poświęcić kilka minut i zrobić własnoręcznie sos do makaronu niż kupić już gotowy. W najbliższym czasie zaprezentuje wam Czerwone Pesto Sycylijskie z wyczuwalnym posmakiem suszonych pomidorów. Polecam i życzę smacznego J




Składniki:

  •          200 gram makaronu spaghetti
  •          szklanka świeżej bazylii
  •          ząbek czosnku
  •          1 łyżeczka orzeszków pinii
  •          3 łyżki parmezanu
  •          sól morska
  •          pieprz świeżo mielony
  •          2-3 łyżek oliwy z oliwek


Gotuje makaron spaghetti w osolonej wodzie al dente.

Orzeszki pinii prażymy na patelni i przekładamy do pojemnika, dodajemy bazylie, czosnek, 2 łyżki parmezanu, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko miksuje blenderem na gładka masę, dodając oliwy z oliwek dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Sos dodaje do makronu(pamiętajmy ze makaron musi być ciepły), mieszam wszystko i podaje na talerz.

Posypuje parmezanem i ozdabiam listkami bazylii.

Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates