LECZO PALCE LIZAĆ
Leczo to danie kuchni węgierskiej, ale ja postanowiłem
zrobić w wersji polskiej. Danie bardzo zadomowiło się na naszych stołach i
stało się tradycyjna potrawa polską. I nie ma się co dziwić, leczo bardzo
przypadło do gustu Polakom, bardzo zdrowe, a to zasługa papryk, które są bogate
w witaminy głównie C, a także posiadają przeciwutleniacze, chroniące organizm
przed chorobami. Warzywo jest niskokaloryczne więc można je jeść codziennie nie
zważając na porę dnia J
Składniki:
- 2 laski kiełbasy (ja polecam podwawelską)
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 4 pomidory
- 4 puszki przecieru te większe 140 gram
- sól
- pieprz
- czosnek
Kiełbasę i papryki kroję w kostkę. Cebule w niedużą kostkę.
Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam cebule i podsmażam ja
delikatnie na lekko złotawy kolor i przekładam do większego garnka.
Następnie na tej samej patelni smażę kiełbasę, podsmażoną przekładam do garnka z
cebulą.
Do tego samego garnka wsypuje pokrojone papryki i zalewam wodą około ¾
garnka, tak żeby później zmieściły się przeciery i pomidory.
Gotuję od zagotowania na małym ogniu do miękkości papryk,
pamiętać żeby nie przegotować papryk.
Pomidora sparzam, kroję w kosteczkę i dodaje do reszty.
Na koniec wlewamy przeciery, przyprawiamy do smaku i
mieszamy wszystko.
Gotowe
Życzę Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz