środa, 14 maja 2014

LECZO PALCE LIZAĆ

LECZO PALCE LIZAĆ


Leczo to danie kuchni węgierskiej, ale ja postanowiłem zrobić w wersji polskiej. Danie bardzo zadomowiło się na naszych stołach i stało się tradycyjna potrawa polską. I nie ma się co dziwić, leczo bardzo przypadło do gustu Polakom, bardzo zdrowe, a to zasługa papryk, które są bogate w witaminy głównie C, a także posiadają przeciwutleniacze, chroniące organizm przed chorobami. Warzywo jest niskokaloryczne więc można je jeść codziennie nie zważając na porę dnia J




Składniki:
  •          2 laski kiełbasy (ja polecam podwawelską)
  •          1 zielona papryka
  •          1 żółta papryka
  •          3 czerwone papryki
  •          2 duże cebule
  •          4 pomidory
  •          4 puszki przecieru te większe 140 gram
  •          sól
  •          pieprz
  •          czosnek


Kiełbasę i papryki kroję w kostkę. Cebule w niedużą kostkę.



Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam cebule i podsmażam ja delikatnie na lekko złotawy kolor i przekładam do większego garnka.



Następnie na tej samej patelni smażę  kiełbasę, podsmażoną przekładam do garnka z cebulą.



Do tego samego garnka wsypuje pokrojone papryki i zalewam wodą około ¾ garnka, tak żeby później zmieściły się przeciery i pomidory.



Gotuję od zagotowania na małym ogniu do miękkości papryk, pamiętać żeby nie przegotować papryk.

Pomidora sparzam, kroję w kosteczkę i dodaje do reszty.

Na koniec wlewamy przeciery, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystko.

Gotowe


Życzę Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates