KRUCHE Z JABŁKAMI
Najlepsze kruche ciasto z jabłkami i cynamonem według
przepisu mojej mamy. To jeden z najlepszych moich wypieków. Podstawą wypieku
jest dobrze wyrobione ciasto, a reszta to jabłka starte na najgrubszych oczkach
na tarce. Ciasto wychodzi znakomite, moment znikające z brytfanki J
Składniki:
- 6-8 jabłek
- 500 gram mąki
- 150 gram cukru pudru
- 200 gram masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- cynamon
- cukier waniliowy
- cukier
- sól
Mąkę przesiewam do miski, wsypuje do niej cukier puder,
proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystkie dodatki mieszam. Dodaje masło,
rozcieram je palcami aż powstaną grudki. Dodaje jajka i żółtko i rozcieram
dalej. Wlewam dwie łyżki śmietany i zagniatam rękami. Ciasto wyrabiam aż uzyska
konsystencje plasteliny, musi być gładkie i nie przyklejać się do rąk. Jeżeli
będzie dalej się przyklejało dodaje trochę mąki i dalej wyrabiam aż ciasto
będzie idealnie gładkie. Podstawą jest dobrze wyrobione ciasto reszta to już
dodatki. Ciasto owijam w folie i wkładam do lodówki na pół godziny.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
Miedzy czasie obieram jabłka i ścieram na najgrubszym oczku
na tarce. Do jabłek dodaje cukier, cynamon i trochę cukru waniliowego według
uznania. Mieszam wszystko dokładnie.
Ciasto dziele na dwie części, jedna część pójdzie na spod
ciasta, druga na górę. Formę na ciasto wysmarować masłem roślinnym lub margaryną. Jedna część która idzie na spód rozwałkowuje i wykładam
nią brytfankę. Na niej układam jabłka zmieszane już wcześniej z cynamonem, cukrem
i cukrem waniliowym. Na jabłkach układam resztę ciasta a żeby ładniej wyglądało
układam wzorkiem w efektowna kratkę.
Wszystko zapiekam w piekarniku jakieś 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz