czwartek, 8 maja 2014

KURCZAK MASCASRPONE

KURCZAK MASCARPONE


To moje popisowe danie z kurczakiem a serek mascarpone dodał potrawie łagodnego i aksamitnego smaku. Prosty w przygotowaniu a jaki smak i aromat,  po prostu palce lizać.




Składniki:

  •          200 gram makaronu tagliatelle
  •          1 pierś z kurczaka
  •         1 pomidor
  •          200 gram serka mascarpone
  •          sok z ½ cytryny małej
  •          bazylia
  •          zioła prowansalskie
  •          oliwa z oliwek
  •          sól
  •          pieprz


Kurczaka kroimy w mała kosteczkę, solimy i pieprzymy i odkładamy na jakieś półgodzinki do lodówki.

Miedzy czasie pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę też niezbyt dużą.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka, po chwili wrzucamy pomidora pokrojonego kosteczkę i dusimy przez chwileczkę. Dodajemy serek mascarpone, sok cytryny, bazylie, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze chwile.

Podajemy z makaronem Tagliatelle.

Ozdabiamy listkiem bazylii.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates