sobota, 26 kwietnia 2014

BURRITO

 BURRITO Z KURCZAKIEM


Burrito słynne danie meksykańskie, którego podstawą jest słynny pacek tortilla, która jest złożona w kopertę, a bazą jest farsz w moim przypadku z kurczaka, sosu pomidorowego, papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli.  Jest to pomysł na szybki i sycący obiad. Placki tortilla postanowiłem zrobić sam, myślałem że jest to nie możliwe w domowych warunkach, ale wyszły bardzo pyszne, nie to co kupne. Sami się przekonajcie że nie jest to takie trudne i zróbcie sami. Potrzebna jest patelnia z powłoką teflonową i chęć J




Składniki:

Placek tortilla:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki wody ciepłej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

  
Marynata:

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej 
  • sól
  •  pieprz
  • olej


Farsz:
  •             1 pierś z kurczaka
  •            1 czerwona papryka
  •            1 żółta papryka
  •            150 gram kukurydzy
  •            200 gram fasoli czerwonej
  •            200 gram pomidorów pelati
  •            1 cebula

Placek Tortilla: Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i wlewam ciepłą wodę oraz olej. Wszystko wyrabiam ręcznie jakieś parę minut. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Formuje kulkę, przykrywam ściereczką i wstawiam na chwile do lodówki. Ciasto dziele na 4 części i formuje z nich kulki. Rozpłaszczam je dłonią i wałkuje je na okrągłe placki. Jeżeli chcemy żeby wyszły idealnie okrągłe możemy przyjąć wzorzec koła z talerza. Placki smażę na suchej mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z każdej strony. Placki powinny być blade z opalonymi plamami. Musimy pamiętać aby nie za długo, gdyż będą kruche i nie będą dały się zwijać. Gotowe placki zawijam w wilgotną ściereczkę, Aby nie wyschły.

Marynata: Kurczaka kroje w kostkę nie za dużą. Przygotowuje marynatę: 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz oraz 2 łyżeczki oleju, mieszam przyprawy i dodaje kurczaka. Odstawiam na 1 godzinę do lodówki.

Farsz: Paprykę i cebulkę kroję w kosteczkę drobną. Fasole czerwoną i kukurydze przygotowuję na później. 


Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucam cebule. Smażę chwile na złoty kolor i dodaje kurczaka marynowanego. Podsmażam chwile i dodaje warzywa. Smażę jakieś 5 minut wrzucam pomidory pelati. Wszystko razem duszę na małym ogniu. Po jakimś czasie dodaje kukurydze i fasole czerwoną, wszystko mieszam i dusze jeszcze chwile.

Farsz nakładam na tortille i zwijam w kopertę.

Gotowe


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates