BURRITO Z KURCZAKIEM
Burrito słynne danie meksykańskie, którego podstawą jest
słynny pacek tortilla, która jest złożona w kopertę, a bazą jest farsz w moim
przypadku z kurczaka, sosu pomidorowego, papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli.
Jest to pomysł na szybki i sycący obiad.
Placki tortilla postanowiłem zrobić sam, myślałem że jest to nie możliwe w
domowych warunkach, ale wyszły bardzo pyszne, nie to co kupne. Sami się
przekonajcie że nie jest to takie trudne i zróbcie sami. Potrzebna jest
patelnia z powłoką teflonową i chęć J
Składniki:
Placek tortilla:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki wody ciepłej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Marynata:
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
- olej
Farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 150 gram kukurydzy
- 200 gram fasoli czerwonej
- 200 gram pomidorów pelati
- 1 cebula
Placek Tortilla: Do
miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i wlewam ciepłą wodę oraz olej. Wszystko
wyrabiam ręcznie jakieś parę minut. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Formuje
kulkę, przykrywam ściereczką i wstawiam na chwile do lodówki. Ciasto dziele na
4 części i formuje z nich kulki. Rozpłaszczam je dłonią i wałkuje je na okrągłe
placki. Jeżeli chcemy żeby wyszły idealnie okrągłe możemy przyjąć wzorzec koła
z talerza. Placki smażę na suchej mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z
każdej strony. Placki powinny być blade z opalonymi plamami. Musimy pamiętać
aby nie za długo, gdyż będą kruche i nie będą dały się zwijać. Gotowe placki
zawijam w wilgotną ściereczkę, Aby nie wyschły.
Marynata: Kurczaka
kroje w kostkę nie za dużą. Przygotowuje marynatę: 2 łyżeczki słodkiej papryki,
pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz oraz 2 łyżeczki oleju, mieszam
przyprawy i dodaje kurczaka. Odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
Farsz: Paprykę i cebulkę kroję w kosteczkę drobną. Fasole czerwoną i kukurydze przygotowuję na później.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucam
cebule. Smażę chwile na złoty kolor i dodaje kurczaka marynowanego. Podsmażam
chwile i dodaje warzywa. Smażę jakieś 5 minut wrzucam pomidory pelati. Wszystko
razem duszę na małym ogniu. Po jakimś czasie dodaje kukurydze i fasole
czerwoną, wszystko mieszam i dusze jeszcze chwile.
Farsz nakładam na tortille i zwijam w kopertę.
Gotowe
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz