PUCHATE RACUSZKI Z JABŁKAMI
Racuszki z jabłkami to popularne danie kuchni Polskiej.
Posypane cukrem pudrem albo śmietaną smakują wyśmienicie. Bywają też racuchy
nie tylko z jabłkami ale też z bakaliami, owocami lub bananami. Ja Bardziej
polecam z jabłkami. Pulchniutkie racuszki z jabłkami, ten przepis znalazłem w
starej książce z przepisami swojej Mamy. Jak je zrobiłem, wyszły przepyszne i
mięciutkie z w środku i momentalnie znikły z talerza.
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki śmietany
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru do posypania
- olej
Żółtka ucieram z cukrem, między czasie ubijam białka na
sztywna pianę.
Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje
żółtka utarte z cukrem, śmietanę, sól i cukier waniliowy. Wszystko dobrze
mieszam tak aby nie pozostały grudki mąki. Na koniec dodaje pianę z białek,
wszystko lekko mieszam.
Jabłka obieram i kroje w plastry lub jak to woli. Dodaje do
ciasta, mieszam dokładnie i wstawiam do lodówki na jakieś półgodziny aby ciasto
przeszło jabłkami.
Racuszki smażę obustronnie na rozgrzanym oleju na średnim
ogniu.
Kiedy ostygną obsypuje cukrem pudrem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz