niedziela, 27 kwietnia 2014

RACUSZKI Z JABŁKAMI

PUCHATE RACUSZKI Z JABŁKAMI


Racuszki z jabłkami to popularne danie kuchni Polskiej. Posypane cukrem pudrem albo śmietaną smakują wyśmienicie. Bywają też racuchy nie tylko z jabłkami ale też z bakaliami, owocami lub bananami. Ja Bardziej polecam z jabłkami. Pulchniutkie racuszki z jabłkami, ten przepis znalazłem w starej książce z przepisami swojej Mamy. Jak je zrobiłem, wyszły przepyszne i mięciutkie z w środku i momentalnie znikły z talerza.



Składniki:

  •            3 duże jabłka
  •            1 szklanka mąki pszennej
  •            3 jajka
  •            ¼ szklanki cukru
  •            ½ szklanki śmietany
  •            pół łyżeczki soli
  •            2 łyżeczki cukru waniliowego
  •            1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •            5 łyżek cukru pudru do posypania
  •            olej


Żółtka ucieram z cukrem, między czasie ubijam białka na sztywna pianę.

Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje żółtka utarte z cukrem, śmietanę, sól i cukier waniliowy. Wszystko dobrze mieszam tak aby nie pozostały grudki mąki. Na koniec dodaje pianę z białek, wszystko lekko mieszam.

Jabłka obieram i kroje w plastry lub jak to woli. Dodaje do ciasta, mieszam dokładnie i wstawiam do lodówki na jakieś półgodziny aby ciasto przeszło jabłkami.

Racuszki smażę obustronnie na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.

Kiedy ostygną obsypuje cukrem pudrem.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates