RIGATONI Z BAKŁAŻANEM I I POMIDORKAMI CHERRY
Chciałbym wam zaproponować Rigatoni. Jakiś czas temu eksperymentowałem z kuchnia włoską i trafiłem na to proste, lekkie danie. Jest to tradycyjne włoskie danie makaronowe a ja makaron uwielbiam:))
Serwowane zwłaszcza w kuchniach środkowych i południowych Włoch.
Rigatoni porównywane jest do makaronu penne, a ja właśnie z tym makaronem zaserwuje wam te danie.
Makaron wymieszam ze zmiksowanym bakłażanem i pomidorkami cherry, posypany parmezanem.
Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 250 gram makronu penne
- 1 bakłażan
- pomidorki cherry
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Nagrzewam piekarnik do 150 stopni . Myje bakłażana i pomidorki cherry. Kroje bakłażana w kostkę i pomidorki na połówki. Następnie pokrojonego bakłażana i cherry układam na blasze.
Polewam warzywa odrobina oliwy z oliwek, dodaje sól i pieprz i wkładam do piekarnika na jakieś 30 minut.
Po 30 minutach wyciągam z piekarnika ładnie opieczone, miksuje z odrobiną oliwy z oliwek.
Tak zmiksowany sos mieszam z wcześniej ugotowanym makaronem podaje na talerz posypuje świeżym parmezanem i dekoruje listkiem bazylii.
Życzę Smacznego :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz