niedziela, 13 kwietnia 2014

RIGATONI

RIGATONI Z BAKŁAŻANEM I I POMIDORKAMI CHERRY


Chciałbym wam zaproponować Rigatoni. Jakiś czas temu eksperymentowałem z kuchnia włoską i trafiłem na to proste, lekkie danie. Jest to tradycyjne włoskie danie makaronowe a ja makaron uwielbiam:))
Serwowane zwłaszcza w kuchniach środkowych i południowych Włoch. 




Rigatoni porównywane jest do makaronu penne, a ja właśnie z tym makaronem zaserwuje wam te danie.
Makaron wymieszam ze zmiksowanym bakłażanem i pomidorkami cherry, posypany parmezanem.
Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:
  • 250 gram makronu penne
  • 1 bakłażan
  • pomidorki cherry
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Makaron gotuje w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzam.
Nagrzewam piekarnik do 150 stopni . Myje bakłażana i pomidorki cherry. Kroje bakłażana w kostkę i pomidorki na połówki. Następnie pokrojonego bakłażana i cherry układam na blasze.
Czosnek obieram, szatkuje drobno i posypuje nim warzywa. 


Polewam warzywa odrobina oliwy z oliwek, dodaje sól i pieprz i wkładam do piekarnika na jakieś 30 minut.
Po 30 minutach wyciągam z piekarnika ładnie opieczone, miksuje z odrobiną oliwy z oliwek.
Tak zmiksowany sos mieszam z wcześniej ugotowanym makaronem podaje na talerz   posypuje świeżym parmezanem i dekoruje listkiem bazylii.
Życzę Smacznego :)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates