poniedziałek, 28 kwietnia 2014

KURCZAK PO TAJSKU

KURCZAK PO TAJSKU


Ostatnio bliżej poznałem kuchnie tajską, sztukę kulinarną z Tajlandii, jedną najlepszych kuchni świata. Jest to połączenie kuchni chińskiej która tez wam zaprezentuje trochę później J) i kuchni indyjskiej. Choć blisko jej do kuchni chińskiej,  ale dzięki takim przyprawom jak curry wpływy tej drugiej  tez są wyraźne.

Wśród Kuchni Azjatyckiej, kuchnie tajską uważa się jedna najbardziej aromatycznych i pikantnych kuchni świata, a to dzięki oryginalnym składnikom takim jak: mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir i sok z limonki, które podkreślają walory smakowe potraw.

Pomyślałem że poeksperymentuje w kuchni tajskiej a o to moje efekty, wyśmienite danie azjatyckie kurczak curry po tajsku, zapraszam wszystkich którzy kochają azjatyckie dania.



Składniki:

  •            1 pierś z kurczaka
  •            1 cebula
  •            1 papryka czerwona
  •            1 papryka żółta
  •            1 papryka zielona
  •            2 małe marchewki
  •            1 limonka
  •             mała cukinia
  •            2 ząbki czosnku
  •            150 ml mleczka kokosowego
  •            2 łyżeczki curry
  •            1 łyżeczka imbiru(może być świeżo starty)
  •             pół łyżeczki ostrej papryki
  •            2 łyżki oleju
  •            sól morska
  •             pieprz świeżo zmielony

Kurczaka myjemy, dokładnie suszymy i kroimy w kosteczkę. Solimy, pierzymy i odstawiamy.

Między czasie kroimy warzywa w kostkę nie za małą i cebule tez w niedużą kosteczkę.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekaną cebulkę a także czosnek, chwile poodmarzamy, by cebulka się zrumieniła, dodajemy przyprawy curry, imbir i chili. Mieszamy i smażymy chwile by poczuć wspaniały aromat przypraw a oto właśnie chodzi w tej kuchni. Wrzucamy kurczaka i mieszamy z przyprawami. Miedzy czasie dokładnie sparzamy, myjemy i szorujemy limonkę, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do kurczaka. Zmniejszamy ogień i dusimy przez chwile, często mieszając.


Po około 5 minutach dodajemy warzywa, mieszamy z kurczakiem i dusimy do miękkości.

Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe i dusimy aż sos zgęstnieje. Już wtedy czujemy ten wspaniałe połączenie przypraw i mleczka kokosowego, palce lizać J.

Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym, ja bardziej polecam ryż J

Danie ozdabiam limonkami.


Życzę Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates