KURCZAK PO TAJSKU
Ostatnio bliżej poznałem kuchnie tajską, sztukę kulinarną z Tajlandii, jedną najlepszych kuchni świata. Jest to połączenie kuchni chińskiej która tez wam zaprezentuje trochę później J) i kuchni indyjskiej. Choć blisko jej do kuchni chińskiej, ale dzięki takim przyprawom jak curry wpływy tej drugiej tez są wyraźne.
Wśród Kuchni Azjatyckiej, kuchnie tajską uważa się jedna
najbardziej aromatycznych i pikantnych kuchni świata, a to dzięki oryginalnym
składnikom takim jak: mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir i sok z limonki,
które podkreślają walory smakowe potraw.
Pomyślałem że poeksperymentuje w kuchni tajskiej a o to moje
efekty, wyśmienite danie azjatyckie kurczak curry po tajsku, zapraszam
wszystkich którzy kochają azjatyckie dania.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 małe marchewki
- 1 limonka
- mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka imbiru(może być świeżo starty)
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
Kurczaka myjemy, dokładnie
suszymy i kroimy w kosteczkę. Solimy, pierzymy i odstawiamy.
Między czasie kroimy warzywa w
kostkę nie za małą i cebule tez w niedużą kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, wrzucamy posiekaną cebulkę a także czosnek, chwile poodmarzamy, by
cebulka się zrumieniła, dodajemy przyprawy curry, imbir i chili. Mieszamy i
smażymy chwile by poczuć wspaniały aromat przypraw a oto właśnie chodzi w tej
kuchni. Wrzucamy kurczaka i mieszamy z przyprawami. Miedzy czasie dokładnie sparzamy,
myjemy i szorujemy limonkę, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do kurczaka.
Zmniejszamy ogień i dusimy przez chwile, często mieszając.
Po około 5 minutach dodajemy
warzywa, mieszamy z kurczakiem i dusimy do miękkości.
Po tym czasie wlewamy mleczko
kokosowe i dusimy aż sos zgęstnieje. Już wtedy czujemy ten wspaniałe połączenie
przypraw i mleczka kokosowego, palce lizać J.
Podajemy z ryżem lub z makaronem
ryżowym, ja bardziej polecam ryż J
Danie ozdabiam limonkami.
Życzę Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz