poniedziałek, 14 kwietnia 2014

TAGLIATELLE W SOSIE PIECZARKOWO-POROWYM

Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym


Dzisiaj zaproponuje wam pyszne danie włoskie szybkie i momentalnie znikające z talerza.
Dzięki kombinacji polaczeń pieczarek i pora wszystko razem współgra i tworzy smaczną całość.
Do potrawy jak w temacie użyje makaronu tagliatelle ale jak ktoś ma ochotę na inny możne użyć penne, fettuccine albo pappardelle.
  



 SKŁADNIKI:
  •    250 gram makaronu tagliatelle
  •    1 mały por
  •    250 gram pieczare
  •    150 gram śmietany
  •    1 łyżka oliwy z oliwek(może być olej)
  •    1 łyżka masła
  •     sól
  •     pieprz
  •     rozmaryn
  •     1 łyżka soku z cytryny


Gotujemy makaron z godnie z przepisem na opakowaniu.
Umytego pora siekamy w piórka i podsmażamy na patelni  na 1 łyżce masła. Tak delikatnie podsmażonego pora wyciągamy z patelni.
Miedzy czasie myjemy pieczarki i kroimy według uznania. Skrapiamy je sokiem z cytryny by pieczarki zachowały swój kolor.
Na tą samą patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pieczarki. Gdy już odparuje z nich woda podsmażamy je przez kilka minut żeby przyrumieniły się z każdej strony. Następnie prószymy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy pora. Podsmażamy chwile, wlewamy śmietanę i dodajemy rozmaryn wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Chwile jeszcze gotujemy na małym ogniu żeby sos zgęstniał i odparował nadmiar wody.
Gotowy sos mieszamy z makaronem  tagliatelle i podajemy na talerz oraz dekorujemy świeżym porem i listkiem rozmarynu.


Życzę Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates