Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym
Dzisiaj zaproponuje wam pyszne danie włoskie szybkie i momentalnie znikające z talerza.
Dzięki
kombinacji polaczeń pieczarek i pora wszystko razem współgra i tworzy smaczną
całość.
Do potrawy jak
w temacie użyje makaronu tagliatelle ale jak ktoś ma ochotę na inny możne użyć
penne, fettuccine albo pappardelle.
SKŁADNIKI:
- 250 gram makaronu tagliatelle
- 1 mały por
- 250 gram pieczare
- 150 gram śmietany
- 1 łyżka oliwy z oliwek(może być olej)
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- 1 łyżka soku z cytryny
Gotujemy
makaron z godnie z przepisem na opakowaniu.
Umytego pora
siekamy w piórka i podsmażamy na patelni
na 1 łyżce masła. Tak delikatnie podsmażonego pora wyciągamy z patelni.
Miedzy czasie
myjemy pieczarki i kroimy według uznania. Skrapiamy je sokiem z cytryny by
pieczarki zachowały swój kolor.
Na tą samą
patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pieczarki. Gdy już odparuje
z nich woda podsmażamy je przez kilka minut żeby przyrumieniły się z każdej
strony. Następnie prószymy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy pora. Podsmażamy
chwile, wlewamy śmietanę i dodajemy rozmaryn wszystko mieszamy i doprawiamy do
smaku. Chwile jeszcze gotujemy na małym ogniu żeby sos zgęstniał i odparował nadmiar
wody.
Gotowy sos
mieszamy z makaronem tagliatelle i
podajemy na talerz oraz dekorujemy świeżym porem i listkiem rozmarynu.
Życzę
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz