SERNIK Z ROSĄ
Przygotuje wam dziś lekki i delikatny sernik z bezą zwaną inaczej rosą. Sernik jest bardzo delikatny i kremowy na kruchym spodzie, wierzch stanowi natomiast puszysta beza z białek z dodatkiem cukru.
To najlepsze ciasto jakie dotąd zrobiłem, znikło w mgnieniu
oka J
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 300 gram mąki
- 100 gram cukru
- 100 gram masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 zółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
- 1 kg sera półtłustego twarogowego
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 całe jaja
- 4 zółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto: mąkę
przesiewam i łącze z posiekaną margaryną, dodaje cukier, śmietanę, jajka oraz
proszek do pieczenia. Wszystko łącze ze sobą. Ciasto zagniatam i formuje kulkę.
Odkładam na 1 godzinę do lodówki. Formę smaruje margaryną i wykładam ciastem
spód i boki.
Masa serowa: do
miski wrzucam twaróg, cukier, olej, 2 całe jaja. Zmiksować 4 zółtka i dodać do
reszty. Zmiksować wszystko. Następnie dodać cukier waniliowy i budyń
śmietankowy. Zmiksować jeszcze raz. Tak puszystą
masę serową przelewam do formy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180
stopni i piekę około 50 minut na złoty kolor.
Wierzch: z
pozostałych białek i szklanki cukru ubijam sztywną pianę. Wykładam tak ubitą
sztywną pianę z białek na upieczone ciasto. Piekę w piekarniku jakieś 10 minut,
aż beza się zrumieni na lekko złotawy kolor.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz