wtorek, 22 kwietnia 2014

SERNIK Z ROSĄ

SERNIK Z ROSĄ


Przygotuje wam dziś lekki i delikatny sernik z bezą zwaną inaczej rosą. Sernik jest bardzo delikatny i kremowy na kruchym spodzie, wierzch stanowi natomiast puszysta beza z białek z dodatkiem cukru.
To najlepsze ciasto jakie dotąd zrobiłem, znikło w mgnieniu oka J





SKŁADNIKI:

CIASTO:

  •          300 gram mąki
  •          100 gram cukru
  •          100 gram masła
  •          1 łyżka śmietany
  •          2 zółtka
  •          1 całe jajko
  •          2 łyżki proszku do pieczenia 

MASA SEROWA:

  •                     1 kg sera półtłustego twarogowego
  •                    1 szklanka cukru
  •                    ½ szklanki oleju
  •                    2 szklanki mleka
  •                    1 opakowanie budyniu śmietankowego
  •                    2 całe jaja
  •                    4 zółtka
  •                    1 opakowanie cukru waniliowego


Ciasto: mąkę przesiewam i łącze z posiekaną margaryną, dodaje cukier, śmietanę, jajka oraz proszek do pieczenia. Wszystko łącze ze sobą. Ciasto zagniatam i formuje kulkę. Odkładam na 1 godzinę do lodówki. Formę smaruje margaryną i wykładam ciastem spód i boki.

Masa serowa: do miski wrzucam twaróg, cukier, olej, 2 całe jaja. Zmiksować 4 zółtka i dodać do reszty. Zmiksować wszystko. Następnie dodać cukier waniliowy i budyń śmietankowy. Zmiksować  jeszcze raz. Tak puszystą masę serową przelewam do formy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut na złoty kolor.

Wierzch: z pozostałych białek i szklanki cukru ubijam sztywną pianę. Wykładam tak ubitą sztywną pianę z białek na upieczone ciasto. Piekę w piekarniku jakieś 10 minut, aż beza się zrumieni na lekko złotawy kolor.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates