niedziela, 13 kwietnia 2014

ROGALIKI DROŻDŻOWE

ROGALIKI DROŻDŻOWE :))))


Dzisiaj wstałem i pomyślałem że zrobię rogaliki drożdżowe. Jest trochę przy nich pracy ale jak są już na talerzu polane lukrem to Rozkosz dla podniebienia :)))




Testowałem kilka przepisów w końcu opracowałem swój przepis na pyszne Rogaliki :))

Ja je zrobiłem momentalnie się rozeszły. Polecam mam nadzieje że przepis przypadnie wam do gustu, a rogaliki szybko znikną :)))

Składniki:
  • 1 kostka margaryny(ewentualnie kostka masła)
  • 5 dag drożdży(ewentualnie w proszku)
  • 1/4 szklanki mleka ciepłego
  • 3 szklanki mąki 
  • 4 łyżki cukru(ja dodałem trochę cukru waniliowego)
  • trochę soli
  • 2 jaja

Nadzienie:
  • ja dałem truskawkowy i brzoskwiniowy :)
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki mleka

Margarynę rozpuszczam w rondelku ale tak żeby nie była płynna.
Drożdże kruszę, mieszam z mlekiem i cukrem, odkładam w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

W misce łącze składniki czyli: mąkę, rozpuszczoną margarynę, sól, jajka oraz mleko z drożdżami i cukrem.
Mieszam do połączenia składników w jednolita masę aby ciasto było miękkie i gładkie i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło a nie jak większość do lodówki to jest błąd:(((ciasto musi wyrosnąć w ciepłym miejscu, potem jeszcze na pół godziny do lodówki żeby ciasto było sztywniejsze, w miarę możliwości łatwiejsze w lepieniu rogalików:))

Piekarnik rozgrzewam  do 200 stopni.

Ciasto dziele na 4 kuleczki które później rozwałkowuje na placuszki przypominające pizze, dziele na placuszek na 4 części i jeszcze na cztery żeby wyszło nam z jednego placuszka 8 rogalów:))
Na każdy trójkącik nakładam dżem i roluje :)) nie za dużo żeby później przy zwijaniu i przy pieczeniu w piekarniku nie wypłynął :)))

Rogale układam na papierze do pieczenia nie za blisko. U mnie wyszły dwa wsady do piekarnika.
Po ułożeniu na papierze pędzelkiem rozprowadzam roztłuczone jajko, żeby rogale ładnie się przyrumieniły.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę na środkowej półce w piekarniku prze 15 minut.
Ta sama czynność wykonuje przy drugim rzucie. Upieczone rogale wyjmuje żeby wystygły.
Jeśli ktoś lubi ciepłe, ja uwielbiam można odrazu zajadać :))

Jeszcze zapomniałbym o jednym mieszam cukier puder z mlekiem na lukier i  polewam nim rogale, lukier musi być gęsty o tym musicie pamiętać.

Można od razu zajadać, ja w sumie nie lubię czekać:))

ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates