ROGALIKI DROŻDŻOWE :))))
Dzisiaj wstałem i pomyślałem że zrobię rogaliki drożdżowe. Jest trochę przy nich pracy ale jak są już na talerzu polane lukrem to Rozkosz dla podniebienia :)))
Testowałem kilka przepisów w końcu opracowałem swój przepis na pyszne Rogaliki :))
Ja je zrobiłem momentalnie się rozeszły. Polecam mam nadzieje że przepis przypadnie wam do gustu, a rogaliki szybko znikną :)))
Składniki:
- 1 kostka margaryny(ewentualnie kostka masła)
- 5 dag drożdży(ewentualnie w proszku)
- 1/4 szklanki mleka ciepłego
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru(ja dodałem trochę cukru waniliowego)
- trochę soli
- 2 jaja
Nadzienie:
- ja dałem truskawkowy i brzoskwiniowy :)
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki mleka
Margarynę rozpuszczam w rondelku ale tak żeby nie była płynna.
Drożdże kruszę, mieszam z mlekiem i cukrem, odkładam w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
W misce łącze składniki czyli: mąkę, rozpuszczoną margarynę, sól, jajka oraz mleko z drożdżami i cukrem.
Mieszam do połączenia składników w jednolita masę aby ciasto było miękkie i gładkie i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło a nie jak większość do lodówki to jest błąd:(((ciasto musi wyrosnąć w ciepłym miejscu, potem jeszcze na pół godziny do lodówki żeby ciasto było sztywniejsze, w miarę możliwości łatwiejsze w lepieniu rogalików:))
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
Ciasto dziele na 4 kuleczki które później rozwałkowuje na placuszki przypominające pizze, dziele na placuszek na 4 części i jeszcze na cztery żeby wyszło nam z jednego placuszka 8 rogalów:))
Na każdy trójkącik nakładam dżem i roluje :)) nie za dużo żeby później przy zwijaniu i przy pieczeniu w piekarniku nie wypłynął :)))
Rogale układam na papierze do pieczenia nie za blisko. U mnie wyszły dwa wsady do piekarnika.
Po ułożeniu na papierze pędzelkiem rozprowadzam roztłuczone jajko, żeby rogale ładnie się przyrumieniły.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę na środkowej półce w piekarniku prze 15 minut.
Ta sama czynność wykonuje przy drugim rzucie. Upieczone rogale wyjmuje żeby wystygły.
Jeśli ktoś lubi ciepłe, ja uwielbiam można odrazu zajadać :))
Jeszcze zapomniałbym o jednym mieszam cukier puder z mlekiem na lukier i polewam nim rogale, lukier musi być gęsty o tym musicie pamiętać.
Można od razu zajadać, ja w sumie nie lubię czekać:))
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz