środa, 16 kwietnia 2014

POTRAWKA Z JAGNIĘCINY

POTRAWKA Z JAGNIĘCINY


Ostatnio podejrzałem ciekawy przepis na potrawkę z jagnięciny wg. Michel Moran. 
Bardzo Polecam 





SKŁADNIKI:

  •          1 kg jagnięciny
  •          0,5 litra rosołu warzywnego
  •          1 cebula
  •          1 seler naciowy
  •          1 marchew
  •          1 pietruszka
  •          5 sztuk ziemniaków
  •          mąka
  •          białe wino wytrawne
  •          1 ząbek czosnku
  •          1 puszka pomidorów pelati
  •          olej z oliwek
  •          ziele angielskie
  •          goździki
  •          pieprz czarny
  •          sól morska 

Jagnięcinę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na 2 łyżkach oleju. Między czasie mięso solimy i pieprzymy. Obsmażone mięso odkładamy na talerz.

Warzywa, marchewkę, selera, pietruszkę i cebule kroje w kostkę i wrzucam  do tego samego garnka i obsmażam jakieś 5 minut i dorzucam czosnek.

Do warzyw dodaje jagnięcinę i posypuje mąką.

Potem wlewamy białe wino i dokładnie wszystko mieszamy oraz pomidory pelati.

Wrzucamy  5 ziarenek ziela angielskiego oraz kilka goździków.

Gotujemy chwilkę żeby wino odparowało i wlewamy bulion warzywny. Gotujemy jakieś 50 minut aby mięso zmiękło. Następnie dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuje na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie potrawka jest już gotowa.

Życzę smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates