POTRAWKA Z JAGNIĘCINY
Ostatnio podejrzałem ciekawy
przepis na potrawkę z jagnięciny wg. Michel Moran.
Bardzo Polecam
SKŁADNIKI:
- 1 kg jagnięciny
- 0,5 litra rosołu warzywnego
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 5 sztuk ziemniaków
- mąka
- białe wino wytrawne
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- olej z oliwek
- ziele angielskie
- goździki
- pieprz czarny
- sól morska
Jagnięcinę kroimy w kostkę i podsmażamy
w garnku na 2 łyżkach oleju. Między czasie mięso solimy i pieprzymy. Obsmażone
mięso odkładamy na talerz.
Warzywa, marchewkę, selera,
pietruszkę i cebule kroje w kostkę i wrzucam
do tego samego garnka i obsmażam jakieś 5 minut i dorzucam czosnek.
Do warzyw dodaje jagnięcinę i
posypuje mąką.
Potem wlewamy białe wino i
dokładnie wszystko mieszamy oraz pomidory pelati.
Wrzucamy 5 ziarenek ziela angielskiego oraz kilka goździków.
Gotujemy chwilkę żeby wino
odparowało i wlewamy bulion warzywny. Gotujemy jakieś 50 minut aby mięso
zmiękło. Następnie dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuje na małym ogniu.
Gdy ziemniaki będą już miękkie potrawka jest już gotowa.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz