niedziela, 27 kwietnia 2014

CARBONARA

CARBONARA


Spaghetti Carbonara to moje ulubione danie. Jest to danie bardzo tuczące a zarazem bardzo smaczne i aromatyczne. To jedno najprostszych dań typowo włoskich. Szukałem długo dobrego przepisu i sam eksperymentowałem. W końcu sam dopracowałem swój przepis. Mogę powiedzieć kto próbował moją carbonare, powiedział że nigdzie nie jadł tak smacznej.




Składniki:

·         makaron spaghetti
·         100 gram szynki lub boczku pancetta
·         200 gram śmietany 18 procentowej
·         żółtka
·         1 mała cebula
·         1 ząbek czosnku
·         4 łyżki parmezanu
·         sól
·         pieprz

Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szynkę kroje w małą kostkę, a cebule bardzo drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam szynkę. Gdy jest już lekko przyrumieniona dodaje cebulkę i smażę aż uzyska złotawy kolor i odstawiam na bok.

Jajka wcześniej sparzmy gorąca wodą tak jak w przypadku pomidorów. Do miski wrzucam dwa żółtka, śmietanę, parmezan oraz sól i pieprz. Wszystko mieszam dokładnie i odstawiam.

Makaron odcedzam ale nie przelewam wodą zimną, to jest właśnie błąd, musi być ciepły aby masa jajeczna się ścięła. Przekładam do garnka, dodaje boczek z cebulką (pamiętać aby wcześniej podsmażyć by był ciepły), mieszam wszystko dokładnie na małym ogniu, następnie wlewam masę jajeczną i mieszam wszystko, aż sos zgęstnieje, pamiętajcie aby nie mieszać za długo żeby nie zrobiła się jajecznica.

Podaje na talerz i ozdabiam parmezanem i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Życzę Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates