CARBONARA
Spaghetti Carbonara to moje ulubione danie. Jest to danie
bardzo tuczące a zarazem bardzo smaczne i aromatyczne. To jedno najprostszych
dań typowo włoskich. Szukałem długo dobrego przepisu i sam eksperymentowałem. W
końcu sam dopracowałem swój przepis. Mogę powiedzieć kto próbował moją carbonare,
powiedział że nigdzie nie jadł tak smacznej.
Składniki:
·
makaron spaghetti
·
100 gram
szynki lub boczku pancetta
·
200 gram
śmietany 18 procentowej
·
2 żółtka
·
1 mała
cebula
·
1 ząbek
czosnku
·
4 łyżki
parmezanu
·
sól
·
pieprz
Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie według przepisu na
opakowaniu. Szynkę kroje w małą kostkę, a cebule bardzo drobniutką kosteczkę.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam szynkę. Gdy jest już lekko przyrumieniona
dodaje cebulkę i smażę aż uzyska złotawy kolor i odstawiam na bok.
Jajka wcześniej sparzmy gorąca wodą tak jak w przypadku
pomidorów. Do miski wrzucam dwa żółtka, śmietanę, parmezan oraz sól i pieprz.
Wszystko mieszam dokładnie i odstawiam.
Makaron odcedzam ale nie przelewam wodą zimną, to jest
właśnie błąd, musi być ciepły aby masa jajeczna się ścięła. Przekładam do
garnka, dodaje boczek z cebulką (pamiętać aby wcześniej podsmażyć by był
ciepły), mieszam wszystko dokładnie na małym ogniu, następnie wlewam masę
jajeczną i mieszam wszystko, aż sos zgęstnieje, pamiętajcie aby nie mieszać za
długo żeby nie zrobiła się jajecznica.
Podaje na talerz i ozdabiam parmezanem i odrobiną świeżo
mielonego pieprzu.
Życzę Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz