wtorek, 22 kwietnia 2014

RISOTTO CURRY Z WARZYWAMI

RISOTTO CURRY Z WARZYWAMI


Risotto wywodzi się z Włoszech. Jego podstawą jest  ryż o dość dużych owalnych ziarenkach przeważnie ryż Arborio albo nieco drobniejszy Carnaroli. Ryż risotto występuje w kilku wersjach, sposób przygotowania dania jest podobny: smażymy na oleju lub na maśle ryż i podlewamy go bulionem aż zmięknie. 
Składniki:




  •                1 szklanka ryżu
  •                 ½ papryki czerwonej
  •                 ½ papryki żółtej
  •                 ½ papryki zielonej
  •                 2 marchewki
  •                220 gram mieszanki warzyw kukurydza, groszek
  •                1 cebula
  •                2 żabki czosnku
  •                Bulion drobiowy
  •                Wino białe wytrawne
  •                Parmezan
  •                 masło
  •                2 łyżeczki curry
  •               1 łyżeczka imbiru
  •              1 łyżeczka papryki czerwonej

Warzywa i cebule kroje w kostkę, marchewkę w talarki.  Rozgrzewam na patelni dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucam marchewkę i podsmażam  jakieś 2 minuty, następnie dodaje warzywa , cebulkę i posiekany czosnek. Podsmażam często mieszając.

Po jakiś dwóch minutach dodaje szklankę ryżu, podsmażam jakąś jedna minutę, podlewam winem i gotuje aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dodaje  bulion gotuje na małym ogniu często mieszając. Czynność te powtarzam aż ryż będzie miękki. Jak ryż będzie miękki dodaje mieszankę warzyw kukurydze i groszek. Mieszam wszystko dokładnie. Dodaje curry, imbir i paprykę i ponownie wszystko mieszam. Następnie parmezan i wszystko mieszam dokładnie. Risotta nie musze już dosalać gdyż parmezan sam w sobie jest na tyle słony. Następnie dodaje masło aby podkreślić jego delikatność i smak.

Risotto ściągam z ognia i odstawiam na kilka chwil by pozwolić mu dojść.


Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates