RISOTTO CURRY Z WARZYWAMI
Risotto wywodzi się z Włoszech. Jego podstawą jest ryż o dość dużych owalnych ziarenkach
przeważnie ryż Arborio albo nieco drobniejszy Carnaroli. Ryż risotto występuje
w kilku wersjach, sposób przygotowania dania jest podobny: smażymy na oleju lub
na maśle ryż i podlewamy go bulionem aż zmięknie.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 2 marchewki
- 220 gram mieszanki warzyw kukurydza, groszek
- 1 cebula
- 2 żabki czosnku
- Bulion drobiowy
- Wino białe wytrawne
- Parmezan
- masło
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
Warzywa i cebule kroje w kostkę, marchewkę w talarki. Rozgrzewam na patelni dwie łyżki oliwy z
oliwek, wrzucam marchewkę i podsmażam
jakieś 2 minuty, następnie dodaje warzywa , cebulkę i posiekany czosnek.
Podsmażam często mieszając.
Po jakiś dwóch minutach dodaje szklankę ryżu, podsmażam
jakąś jedna minutę, podlewam winem i gotuje aż wino odparuje. Po odparowaniu
wina dodaje bulion gotuje na małym ogniu
często mieszając. Czynność te powtarzam aż ryż będzie miękki. Jak ryż będzie
miękki dodaje mieszankę warzyw kukurydze i groszek. Mieszam wszystko dokładnie.
Dodaje curry, imbir i paprykę i ponownie wszystko mieszam. Następnie parmezan i
wszystko mieszam dokładnie. Risotta nie musze już dosalać gdyż parmezan sam w
sobie jest na tyle słony. Następnie dodaje masło aby podkreślić jego
delikatność i smak.
Risotto ściągam z ognia i odstawiam na kilka chwil by
pozwolić mu dojść.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz