wtorek, 29 kwietnia 2014

QUESADILLA Z KURCZAKIEM

   QUESADILLA Z KURCZAKIEM


Quesadilla bardzo popularne danie kuchni meksykańskie. Tortilla z roztopionym serem. Stosowany jest ser Oaxaca, ale jeśli nie mamy można zastąpić go innym serem. Do Quesadilli dodaje się różne składniki, przede wszystkim: ziemniaki, grzyby, paprykę, kiełbaski chozrizo (kiełbaski hiszpańskie z wieprzowiny). W moim przypadku jako mięso użyłem kurczaka, uprzednio zamarynowanego.




Składniki:

·         1 pierś z kurczaka
·         4 tortille (patrz na Burrito u mnie na blogu)
·         150 gram żółtego sera startego
·         ½ papryki czerwonej
·         ½ papryki zielonej
·         ½ papryki żółtej
·         100 gram kukurydzy
·         1 cebulka
·         2 łyżki oleju
·         2 łyżeczki papryki słodkiej
·         ½ łyżeczki ostrej papryki
·         sól
·         pieprz

Marynata: kurczaka kroje w kostkę nie zadurzą, dodaje przyprawy i olej mieszam wszystko dokładnie aby kurczak był równomiernie obtoczony w marynacie. Odstawiam do lodówki na godzinę, ale lepiej na cała noc, by mięso się przegryzło przyprawami.

Farsz: paprykę i cebulkę kroje w kosteczkę.


Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucam zamarynowanego kurczaka, smażę chwile i dodaję cebulkę, następnie dodaje paprykę i smażę  aż papryka będzie miękka, pamiętać aby nie za miękka. Jak już będzie miękka dodaje kukurydze i mieszam wszystko.

Na talerzu układam tortille, posypuje serem żółtym, układam farsz z kurczaka, papryki, cebulki i kukurydzy. Wierzch farszu znów posypuje serem żółtym.

Rozgrzewam suchą patelnię najlepiej grillową i układam tortille, smażę z każdej strony po 2 minuty.

Gotowe podaje na talerz i kroje identycznie jak pizzę w trójkąty.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates