QUESADILLA Z KURCZAKIEM
Quesadilla bardzo popularne danie kuchni meksykańskie. Tortilla z roztopionym serem. Stosowany jest ser Oaxaca, ale jeśli nie mamy można zastąpić go innym serem. Do Quesadilli dodaje się różne składniki, przede wszystkim: ziemniaki, grzyby, paprykę, kiełbaski chozrizo (kiełbaski hiszpańskie z wieprzowiny). W moim przypadku jako mięso użyłem kurczaka, uprzednio zamarynowanego.
Składniki:
·
1 pierś z kurczaka
·
4 tortille (patrz na Burrito u mnie na blogu)
·
150 gram żółtego sera startego
·
½ papryki czerwonej
·
½ papryki zielonej
·
½ papryki żółtej
·
100 gram kukurydzy
·
1 cebulka
·
2 łyżki oleju
·
2 łyżeczki papryki słodkiej
·
½ łyżeczki ostrej papryki
·
sól
·
pieprz
Marynata: kurczaka
kroje w kostkę nie zadurzą, dodaje przyprawy i olej mieszam wszystko dokładnie
aby kurczak był równomiernie obtoczony w marynacie. Odstawiam do lodówki na
godzinę, ale lepiej na cała noc, by mięso się przegryzło przyprawami.
Farsz: paprykę i
cebulkę kroje w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju lub oliwy z
oliwek. Wrzucam zamarynowanego kurczaka, smażę chwile i dodaję cebulkę,
następnie dodaje paprykę i smażę aż
papryka będzie miękka, pamiętać aby nie za miękka. Jak już będzie miękka dodaje
kukurydze i mieszam wszystko.
Na talerzu układam tortille, posypuje serem żółtym, układam
farsz z kurczaka, papryki, cebulki i kukurydzy. Wierzch farszu znów posypuje
serem żółtym.
Rozgrzewam suchą patelnię najlepiej grillową i układam
tortille, smażę z każdej strony po 2 minuty.
Gotowe podaje na talerz i kroje identycznie jak pizzę w
trójkąty.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz