MAKARON PO CHIŃSKU
Makaron po chińsku stir-fry, jest to szybka i pyszna potrawa do zrobienia na jednej patelni, czyli w woku w niecały kwadrans. Stir-fry to metoda smażenia polegająca na krótkim smażeniu i ciągłym mieszaniu potrawy. Dzięki temu produkty smażą się szybko a warzywa pozostają chrupiące. Jest to idealne danie kiedy nie mamy siły na dłuższe gotowanie. Bardzo polecam danie.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- makaron spaghetti lub ryżówy
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- ½ cukinii
- mały por
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sos sojowy
- olej sezamowy
- przyprawa chińska 5 smaków
- imbir
Makaron gotuje
zgodnie z przepisem na opakowaniu, można
użyć makaronu ryżowego, ja jednak użyłem normalnego makaronu spaghetti tez
dobrego jaka tamten.
W misce mieszam
przyprawy oraz czosnek z jedną łyżeczką oleju, między czasie kurczaka kroje w
cienkie słupki i dokładnie mieszam z gotową marynatą. Odstawiam do lodówki na
jakąś godzinę, może być dłużej.
Warzywa kroje w
cieniutkie paski, a cebulkę w piórka.
W woku rozgrzewam 2
łyżki oleju najlepiej sezamowego, wrzucam kurczaka podsmażam i odstawiam na
bok. Na ta samą patelnie(wok) dodaje wszystkie warzywa podsmażam często
mieszając . Dodaje kurczaka i mieszam wszystko.
Po czym dodaje
ugotowany makaron, do smaku dodaje sosu sojowego i kolendry i mieszam wszystko
razem.
Chwile jeszcze smażę
i mieszam.
Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz