wtorek, 22 kwietnia 2014

MAKARON PO CHIŃSKU

MAKARON PO CHIŃSKU


Makaron po chińsku stir-fry, jest to szybka i pyszna potrawa do zrobienia na jednej patelni, czyli w woku w niecały kwadrans. Stir-fry to metoda smażenia polegająca na krótkim smażeniu i ciągłym mieszaniu potrawy. Dzięki temu produkty smażą się szybko a warzywa pozostają chrupiące. Jest to idealne danie kiedy nie mamy siły na dłuższe gotowanie. Bardzo polecam danie.




Składniki:
  •         Pierś z kurczaka
  •         makaron spaghetti lub ryżówy
  •         ½ papryki czerwonej
  •         ½ papryki zielonej
  •         ½ cukinii
  •          mały por
  •         2 marchewki
  •        1 cebula
  •         2 ząbki czosnku
  •         Sos sojowy
  •        olej sezamowy
  •         przyprawa chińska 5 smaków
  •        imbir


Makaron gotuje zgodnie  z przepisem na opakowaniu, można użyć makaronu ryżowego, ja jednak użyłem normalnego makaronu spaghetti tez dobrego jaka tamten.

W misce mieszam przyprawy oraz czosnek z jedną łyżeczką oleju, między czasie kurczaka kroje w cienkie słupki i dokładnie mieszam z gotową marynatą. Odstawiam do lodówki na jakąś godzinę, może być dłużej.

Warzywa kroje w cieniutkie paski, a cebulkę w piórka.



W woku rozgrzewam 2 łyżki oleju najlepiej sezamowego, wrzucam kurczaka podsmażam i odstawiam na bok. Na ta samą patelnie(wok) dodaje wszystkie warzywa podsmażam często mieszając . Dodaje kurczaka i mieszam wszystko.

Po czym dodaje ugotowany makaron, do smaku dodaje sosu sojowego i kolendry i mieszam wszystko razem.

Chwile jeszcze smażę i mieszam.


Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates