wtorek, 22 kwietnia 2014

SERNIK BANANOWY Z POLEWA KRÓWKOWĄ

SERNIK BANANOWY Z POLEWĄ KRÓWKOWĄ


Nietypowy sernik o smaku bananowym. Sernik jest bardzo pyszny ale zarazem bardzo sycący, inny niż wszystkie które do tej pory robiłem. Jak go zobaczyłem postanowiłem go zrobić. Nie jest taki pulchny jak zwykły sernik a to za sprawą bananów. Jak w przepisie polałem go masą korówkową ale można zastosować inną polewę.





Składniki:

Spód:

  •             100 gram herbatników
  •             100 gram masła


Masa serowa:

  •                         800 gram białego sera półtłustego
  •                          6 dużych bananów
  •                          4 jajka
  •                          1 szklanka cukru
  •                          1 opakowanie cukru waniliowego
  •                          łyżka stołowa soku z cytryny

Góra:

  •             Polewa krówkowa lub inna


Spód: herbatniki rozkruszyć najlepiej w blenderze, wymieszać z a masłem. Między czasie wysmarować formę masłem lub margaryną. Wmieszane herbatniki z masłem wysypać na dno formy i rozprowadzić i wstawić do lodówki na jakieś pół godziny .

Masa serowa: banany obieram ze skórki i miksuje, łącze z twarogiem i ponownie miksuje wszystko. Dodaje jajka, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, miksuje wszystko razem do połączenia składników na jednolita masę. Tak przygotowaną masę wlewam na wcześniej przygotowany spód. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie zostawiam sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia.

Góra: na ostudzone ciasto wlewam masę krówkową, jeżeli ktoś nie lubi można użyć innej polewy jak to woli. Można tez zastosować inny wariant np. galaretkę. To już zależy od waszych fantazji kulinarnych J


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates