SERNIK BANANOWY Z POLEWĄ KRÓWKOWĄ
Nietypowy sernik o smaku bananowym. Sernik jest bardzo pyszny ale zarazem bardzo sycący, inny niż wszystkie które do tej pory robiłem. Jak go zobaczyłem postanowiłem go zrobić. Nie jest taki pulchny jak zwykły sernik a to za sprawą bananów. Jak w przepisie polałem go masą korówkową ale można zastosować inną polewę.
Składniki:
Spód:
- 100 gram herbatników
- 100 gram masła
Masa serowa:
- 800 gram białego sera półtłustego
- 6 dużych bananów
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka stołowa soku z cytryny
Góra:
- Polewa krówkowa lub inna
Spód: herbatniki
rozkruszyć najlepiej w blenderze, wymieszać z a masłem. Między czasie
wysmarować formę masłem lub margaryną. Wmieszane herbatniki z masłem wysypać na
dno formy i rozprowadzić i wstawić do lodówki na jakieś pół godziny .
Masa serowa: banany
obieram ze skórki i miksuje, łącze z twarogiem i ponownie miksuje wszystko.
Dodaje jajka, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, miksuje wszystko razem
do połączenia składników na jednolita masę. Tak przygotowaną masę wlewam na
wcześniej przygotowany spód. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na
1,5 godziny. Po tym czasie zostawiam sernik w piekarniku przy otwartych
drzwiczkach do ostygnięcia.
Góra: na ostudzone
ciasto wlewam masę krówkową, jeżeli ktoś nie lubi można użyć innej polewy jak
to woli. Można tez zastosować inny wariant np. galaretkę. To już zależy od
waszych fantazji kulinarnych J
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz