środa, 23 kwietnia 2014

RISOTTO Z KURCZAKIEM

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI


Brakowało mi czasu więc zrobiłem to co najbardziej uwielbiam risotto z kurczakiem z dodatkiem warzyw, bardzo szybkie i pożywne danie włoskie, a zarazem bardzo sycące :). Jak zauważyliście kurczak zajmuje u mnie szczególne miejsce. Używam go we wszystkich swoich potrawach, prawie, ale w większości :)
Dziś wybrałem danie jednogarnkowe, czyli wszystko na jednej patelni, ryż, kurczak i warzywa. Mam nadzieje że wam zasmakuje.







Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • 2 młode cebulki ze szczypiorkiem
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • 2 łyżki masła
  • wino białe
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól 
  • pieprz
  • ocet winny

Marynata: kurczaka kroje w kostkę, dodaje przyprawy, mieszam i odstawiam na 1 godzinę do lodówki aby smak się ładnie przegryzł.

Rozgrzewam 2 łyżki oliwy za oliwek. Kroje w kostkę paprykę oraz cukinie, marchewkę i cebulkę ze szczypiorkiem w talarki, a także czosnek.



Na rozgrzaną patelnie wrzucam pierw marchewkę, smarze ją jakieś 2 minuty, następnie wrzucam resztę warzyw i obsmażam jakieś parę minut, często mieszając.

Warzywa odstawiam na talerz. Na patelnie wrzucam cebulkę i czosnek, podsmażam chwile i dodaje kurczaka. Obsmażam kurczaka na złoty kolor. Dodaje warzywa i smarze chwile wszystko razem.

Następnie dodaje ryż. Podsmażam jakaś 1 minute i wlewam wino, gotuje na małym ogniu. Po odparowaniu wina wlewam bulion. Gotuje na małym ogniu często mieszając. Odczekuje chwile aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzam aż ryż będzie miękki. Jak już będzie miękki, dodaje parmezan i mieszam wszystko dokładnie. Następnie dodaje masło aby risotto było smaczne i delikatne.

Risotto ściągam z ognia i odstawiam na chwile by pozwolić mu dojść

Podaje na talerz i ozdabiam szczypiorkiem 

Smacznego










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates